România şi Ciadul au acelaşi steag

Drapelul este imaginea reprezentativă a unui stat. Cum sunt alese culorile unui steag? Și de ce două țări, Ciad și România, au ajuns să aibă acelaşi drapel?

Un steag este mult mai mult decât o imagine. Această bucată de material colorată întruchipează identitatea, simbolurile, valorile şi cultura unei naţiuni. De asemenea, este asociat sentimentui profund de apartenență și mândrie naţională.

O adevărată extensie a oamenilor pe care îi reprezintă, steagul are o importanță capitală, ceea ce explică bătălia juridică dintre Ciad și România – două țări ale căror steaguri sunt identice.

De ce Ciad și România au aceleași culori ale steagului?

Cele două ţări au steaguri identice, acestea având trei benzi verticale de albastru, galben și roșu. Acest lucru a stârnit îngrijorări pe scena internațională, deoarece fiecare națiune doreşte să-și păstreze identitatea vizuală, în special la forumuri precum ONU.

Drapelul Ciadului a fost adoptat în 1959, cu puțin timp înainte de independența țării (1960), după aproape 100 de ani de la apariția drapelului României. Drapelul ţării noastre îşi are originile în revoluțiile din 1859 din Principatele Române. După căderea comunismului (1989), România şi-a reinstaurat steagul naţional, dar, între timp, culorile specifice fuseseră deja adoptate de Ciad, ţară localizată în centrul Africii.

Steagul Ciadului are nuanţa de albastru mai închisă

Pentru Ciad, fiecare culoare poartă o semnificație simbolică puternică: albastrul reprezintă cerul și apa teritoriului său, galbenul evocă deșertul, iar roșul aduce un omagiu sacrificiilor asupriților, soldaților și eroilor naționali care au luptat pentru independența ţării.

Tricolorul ca simbol al națiunii românești apare la începutul secolului XIX odată cu renașterea națională a României. Este de remarcat prezența celor trei culori în canafuri și în picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, unde li s-au atribuit pentru prima oară semnificația: „Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăție (roșul sângelui)”.

„Tricolorul este românesc și așa va rămâne”!

În anii 1990, a fost adusă din nou în discuţie problema steagurilor celor două naţiuni. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest oficial prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU. Acest protest a fost respins, pentru că tricolorul vertical albastru-galben-roşu al României este anterior existenţei statului Ciad.

În 2004, peşedintele de atunci al României, Ion Iliescu, a declarat că „tricolorul este românesc și așa va rămâne”. Cu alte cuvinte, nu exista intenţia, din partea României, de a schimba culorile drapelului.

În cadrul unei conferinţe din 1995, celor două ţări li s-a cerut să introducă nuanţe pentru a marca diferenţe de percepţie. Ciadul s-a conformat, astfel că drapelul acestei ţări are albastrul mai închis şi galbenul mai auriu. În cazul tricolorului românesc, albastrul este cobalt, galbenul – crom, iar roşul – vermillon.

Tricolorul românesc se aseamănă şi cu cel al Andorrei şi cu cel al Republicii Moldova.  

@drenate. Foto: Freepik

Written By
More from Renate Daily

Locul unde poţi înota cu porcii

În lume există nenumărate locuri interesante, iar unul dintre ele este insula...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *