Inteligenţa câinilor este un subiect dezbătut de veterinari şi oamenii de ştiinţă. De la celebra lucrare a lui Stanley Coren până la studiile recente, cercetătorii au continuat să analizeze îndeaproape abilitățile cognitive ale companionilor noștri patrupezi.
În 1994, Stanley Coren, psiholog canadian, a stabilit trei criterii esenţiale în definirea inteligenţei unui câine: rasa, adaptabilitatea şi obedienţa faţă de om. Specialistul consideră că 51% din inteligenţa unui câine este legată de genetică şi 49% de mediul în care trăieşte. Coren a stabilit şi un top al celor mai inteligente rase de câini.
Border collie, un câine cu IQ mare
Majoritatea clasamentelor arată că Border collie este cea mai inteligentă rasă de câine. Crescut inițial pentru a păzi turmele de oi în Scoţia şi Ţara Galilor, Border collie poate îndeplini aproape orice sarcină pe care o primeşte. Extrem de energic, atlet și motivat, este mereu dispus să învețe ceva nou. De fapt, chiar se recomandă să îi fie stimulată energia şi inteligenţa, pentru că altfel îşi găseşte uşor ceva de distrus prin casă.
Viteza de învățare și de respectare a comenzilor noi îl diferențiază pe Border collie de alte rase de câini inteligenți. Motivele pentru care un Border collie învață rapid sunt inteligența instinctivă și inteligența adaptativă extrem de ridicate. Acești factori conferă raselor collie unul dintre cele mai mari IQ-uri din rândul câinilor.
În cartea sa, „Inteligența câinilor”, Stanley Coren afirmă că un Border collie este capabil să înveţe o comandă nouă după doar cinci repetări. În plus, execută o comandă necunoscută din prima încercare cu o rată de succes de 95%. De obicei, rasele de câini inteligente au nevoie de între 25 și 50 de repetări pentru a învăța o comandă nouă și au o rată de succes de 50% din prima încercare.
Câinii din rasa Border collie au nevoie de mult exercițiu mental pentru a rămâne fericiți și sănătoși.
@drenate. Foto: Unsplash