Poveşti de dragoste celebre din istorie şi literatură

Poveştile lor au inspirat poeţi, dar şi generaţii întregi de îndrăgostiţi. Iată câteva dintre cele mai frumoase iubiri din literatură şi din istorie!

Romeo şi Julieta

Cu siguranţă cea mai frumoasă, dar şi cea mai tragică poveste de dragoste din toate timpurile, piesa „Romeo şi Julieta” a devenit sinonimă cu iubirea însăşi. Celebra piesă a lui William Shakespeare redă povestea de iubire dintre doi tineri din familii rivale.

După ce se căsătoresc în secret, Romeo trebuie să părăsească Verona, din cauză că l-a omorât în secret pe vărul Julietei. La sfatul părintelui Lorenzo, Julieta înghite o băutură care o aruncă într-un somn adânc. Auzind despre moartea Julietei, Romeo se sinucide, neputând trăi fără persoana iubită. La rândul ei, Julieta, trezită din somnul cel adânc, îşi ia viaţa.

Cleopatra şi Marc Antoniu

Povestea de dragoste dintre Cleopatra, regina Egiptului, şi Marc Antoniu, general roman, transpusă într-o piesă de William Shakespeare, a rămas una dintre cele mai fascinante din istorie. Deşi aveau foarte mulţi duşmani mai ales în rândul supuşilor romani, Cleopatra şi Marc Antoniu s-au căsătorit. Se pare că în timpul luptei de la Actium, Marc Antoniu ar fi aflat vestea falsă despre moartea Cleopatrei. Generalul s-a sinucis, iar Cleopatra, potrivit legendei, s-ar fi lăsat muşcată de vipere.

Lancelot şi Guinevere

Cei doi au trăit o frumoasă, dar imposibilă poveste de iubire. Guinevere, soţia regelui Arthur, nu îşi iubea soţul, căsătoria lor fiind impusă în urma unei alianţe. Ea şi Lancelot, cavaler al Mesi Rotunde şi om de încredere al regelui Arthur, s-au îndrăgostit la prima vedere, deşi ştiau că iubirea lor nu are şanse să dureze. Aflând de adulter, regele Arthur a ordonat arderea pe rug a soţiei sale. Lancelot a reuşit să fugă de furia regelui, dar s-a întors în ziua execuţiei lui Guinevere, pentru a o salva.

Tristan şi Isolda

Isolda, fiica regelui Irlandei, a fost promisă de tatăl ei regelui Marc din Cornwall. Acesta din urmă a trimis un mesger care să o aducă pe frumoasa Isolda în Cornwall, pe Tristan. Cei doi s-au îndrăgostit nebuneşte, despre povestea lor aflând viitorul soţ al Isoldei. Aceasta a fost iertată, însă Tristan a fost alungat. Deşi încă o iubea pe Isolda, Tristan s-a căsătorit cu Iseult, o femeie care îi semăna iubitei lui. După ce s-a îmbolnăvit, Tristan a cerut să o vadă pe Isolda. Aceasta a acceptat să vină, însă Tristan nu a aflat niciodată, din cauză că Iseult, soţia lui, i-a ascuns acest lucru. Peste puţin timp, Tristan a murit.     

Orfeu şi Euridice

Orfeu, cântăreţ de imnuri din Elada, a fermecat-o pe nimfa Euridice prin talentul său, cei doi îndrăgostindu-se. Muşcată de un şarpe veninos, Euridice moare şi ajunge în Infern. Hades, zeul morţii, i-o redă pe Euridice, cu o singură condiţie: ca acesta să nu se uite la ea până ajung în lumea celor vii. Cu foarte puţin timp înainte de a ajunge în lumea muritorilor, Orfeu întoarce capul către Euridice. Avea să o vadă pentru ultima oară: Euridice a coborât din nou în Infern, de această dată pentru totdeauna.

Paris şi Elena din Troia

Ea era soţia lui Menelau, regele din Sparta, iar el, fiul regelui Priam din Troia. Vrăjit de frumuseţea Elenei, Paris a răpit-o, ceea ce a dus la izbucnirea războiului troian. În cele din urmă, Troia a fost distrusă, iar Elena s-a întors în Sparta.

Napoleon şi Josephine

Prima soţie a lui Napoleon, Josephine a fost şi marea iubire a lui. Dovadă stau numeroasele scrisori de dragoste pe care acesta i le-a scris. Când s-au cunoscut, el avea 26 de ani, iar ea, 32. Cei doi s-au căsătorit, mariaj presărat cu adultere de ambele părţi. Chiar şi după ce s-au despărţit, au păstrat o relaţie de prietenie.

Paolo şi Francesca

Personaje ale operei „Divina Comedie” a lui Dante, povestea de dragoste dintre Paolo şi Francesca este inspirată din realitate. Căsătorită cu Gianciotto Malatesta, o persoană influentă şi mânioasă, Francesca se îndrăgosteşte de fratele acesuia, Paolo. Dragostea lor este descoperită de Gianciotto, care îi ucide pe îndrăgostiţi.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

De ce a fost ales bujorul floarea națională a României

Multe state au o floare ca unul dintre simbolurile naționale. Ţara noastră...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *