Cine a fost Jacques Elias? Cunoscutul spital din Bucureşti îi poartă numele

Bancher, moşier, industriaş şi filantrop, Jacques Elias şi-a lăsat întreaga sa avere din ţară şi străinătate Academiei Române. Despre el, Nicolae Iorga a spus că este „un mare exemplu de generozitate umană”.

Jacques Menachem Elias, unul dintre cei mai bogaţi români, s-a născut în 1844 în Bucureşti, într-o familie de evrei de rit sefard (spaniol). A reuşit să facă o avere importantă prin numeroasele sale afaceri şi investiţii. A deţinut Fabrica de Zahăr din Sascut, a fost preşedinte al Băncii Generale Române, a fost proprietar de mine şi hoteluri, printre care, Continental şi Patria. Totodată, a avut acţiuni emise de bursele din Londra, New York, Viena şi Praga. Jacques Elias a avut şi multe proprietăţi în ţară şi străinătate (printre care nouă imobile în centrul Vienei), prăvălii pe Lipscani şi ferme agricole.

„Să cheltuieşti mai puţin decât câştigi”

Cu toate că a fost foarte bogat, Jacques Elias a trăit modest, principiul său de viaţă fiind: „Să cheltuieşti mai puţin decât câştigi”. Obişnuia să îşi bea cafeaua de dimineaţă la hotelul său, Continental, şi citea acelaşi ziar, Neue Freie Presse.

Meritele sale au fost recunoscute de însuşi regele Carol I. Considerat „bancher şi întemeietor al industriei zahărului”, Elias a fost decorat cu diverse medalii şi titluri de onoare. În 1880 a primit cetăţenia română, pentru merite deosebite în dezvoltarea comerţului.

Cum a apărut spitalul „Elias”

Jacques Elias a trăit 79 de ani. Nu a fost niciodată căsătorit şi nu a avut copii. Întreaga sa avuţie, atât cea din ţară, cât şi cea din străinătate, evaluată la 1 miliard de lei pe atunci, a fost lăsată prin testament Academiei Române, în scopul „promovării culturii din România, alinării boalelor săracilor noştri, încurajării elementelor valoroase, sprijinirii cauzelor nobile şi aceasta fără deosebire de origine, pentru toţi cei care merită să fie ajutaţi“.

Mausoleul familiei Elias din Cimitirul Central din Viena. Foto: Wikipedia

Prin fondul său special, care îi purta numele, persoanele nevoiaşe din Bucureşti primeau ajutoare în fiecare an, de Paşte şi Crăciun.

Spitalul Universitar de Urgenţă „Elias” a fost creat în anul 1936 de Fundația Familiei Menachem H. Elias. În testamentul său, se menţiona: „În acest spital se vor primi bolnavi de ambele sexe, israeliți și de orice altă credință, se vor da consultații și medicamente gratuite”.

În 1939, spitalul „Elias” era unul dintre cele mai moderne din Europa. Era dotat cu instalaţii de purificare şi răcire a aurului.  

@drenate. Foto credit: Istoria românilor în culori

Written By
More from Renate Daily

Legendele statuii copilului aplecat de pe Biserica Neagră din Braşov

Adevărat simbol al oraşului Braşov, Biserica Neagră este o construcţie reprezentativă pentru...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *