Dacă este 1 aprilie, atunci este zi de farse. Ştiai că una dintre cele mai reuşite farse din istorie aparţine celebrului post BBC?
Probabil nu te-ai fi aşteptat ca seriosul post de televiziune BBC să facă glume, dar iată că acest lucru s-a întâmplat în 1957. În emisiunea „Panorama” de pe 1 aprilie din acel an, a fost difuzat un reportaj de trei minute în care au fost prezentaţi copaci în care cresc spaghete. Aceştia se aflau într-o regiune din apropiere de lacul Lugano, Elveţia. Reportajul sublinia faptul că recolta de spaghete a fost foarte bogată, iar acest lucru s-ar fi datorat iernii blânde şi a „dispariţiei aproape în totalitate a gărgăriței de spaghete”.
„Nimic nu se compară cu spaghetele crescute la casa omului”, comenta prezentatorul. În emisiune au apărut şi câţiva oameni care culegeau spaghete din copaci. Ştirea a fost atât de credibilă încât unele persoane chiar au cerut postului BBC informaţii legate de plantaţie şi de unde ar putea cumpăra puieţi. Pentru a continua gluma, realizatorii le-au sugerat următoarele: „Plantaţi un băţ din cutia de spaghete într-o conservă cu sos de tomate şi… speraţi la tot ce este mai bun”.
Nu este singura păcăleală de 1 aprilie făcută de BBC
Postul BBC este renumit pentru farsele pe care le-a făcut de-a lungul timpului de 1 aprilie. Printre acestea se numără un mic film din emisiunea „Miracolele evoluţiei”, în care se prezenta migraţia pinguinilor zburători din Antarctica în jungla amazoniană.
O altă păcăleală este cea de pe 1 aprilie 1980, când BBC a anunţat că orologiul Big Ben va fi înlocuit cu un ceas electronic, motivul fiind tehnologia digitală, care este mai precisă.
Originile zilei de 1 aprilie
Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este vechi de secole. Precursoare sunt festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, şi Medieval Feasts of Fools, desfăşurat pe 28 decembrie.
Cea mai veche menţiune depre Ziua Păcălelilor este un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul pe 1 aprilie. Din secolul al XVI-lea datează obiceiul de a lipi un peşte de hârtie pe spatele unei persoane, fără ca aceasta să îşi dea seama, tradiţie care a rămas cunoscută ca „peştele lui aprilie”, fiind întâlnită în Franţa, Belgia, Italia şi Olanda.
@drenate. Foto: Wikipedia