James Barry, chirurgul renumit care era… femeie

Mai ales în trecut, accesul femeilor la unele profesii a fost limitat, pe nedrept. Însă acest lucru nu a reprezentat o piedică pentru unele femei curajoase. Un caz celebru este cel al lui James Barry, un chirurg renumit englez, care, în realitate, a fost, femeie. S-a remarcat pe plan profesional, având o carieră medicală militară excepţională.

Portret James Barry, pictat în perioada 1813–1816. Foto: Wikipedia

Reputatul chirurg militar James Barry a fost, în realitate, femeie, numele său real fiind Margaret Ann Bulky. Ea s-a născut în jurul anului 1789 în County Cork, Irlanda. În acea perioadă, femeile erau excluse din învăţământul formal, nefiind acceptate să practice medicina. Dar, încă de mică, Margaret a vrut să îşi urmeze visul, chiar dacă acest lucru însemna că trebuie să încalce normele impuse de societate. La 18 ani, ea ar fi născut o fetiţă, care a fost crescută de mama ei. James Barry, numele sub care va deveni cunoscută, aparţinuse, de fapt, fratelui ei. Acesta a murit în 1806, lăsându-i lui Margaret suficienţi bani.

Identitatea sa reală a fost descoperită după moarte

Împreună cu mama şi cu fiica sa, Margaret a plecat la Londra, unde a început procesul său de transformare în bărbat. După câţiva ani, Margaret Ann Bulky nu mai exista, fiind înlocuită de James Barry.

Masculinizarea sa a fost una foarte veridică; îmbrăcată cu un pardesiu negru lung şi cu pantofi mari, Margaret părea un „bărbat” autentic.

În 1809 s-a înscris la o şcoală medicală, iar după ce a primit diploma în medicină, s-a înrolat în armată ca asistent chirurg. Oamenii din jurul său nu şi-au dat seama că au de-a face cu o femeie, chiar dacă statura scurtă, pielea netedă şi vocea subţire o puteau da de gol imediat.

În 1813 şi-a început cariera militară şi, de-a lungul timpului, s-a remarcat prin abilităţile medicale deosebite. A făcut o operaţie de cezariană cu succes, ceea ce a fost o premieră pentru acele timpuri. De asemenea, s-a dedicat reformelor sociale, insistând ca oamenii să fie trataţi egal indiferent de statutul lor.

James Barry (sânga). Foto: Wikipedia

Cea mai înaltă funcţie deţinută a fost cea de inspector general responsabil de spitalele militare, echivalentul unui general de brigadă.

Abia după moartea sa (1865), lui Margaret i s-a descoperit anatomia feminină. Ultima sa dorinţă a fost să fie îmbrăcat în hainele în care a murit, fără ca acestea să fie spălate. O asistentă i-a observat însă trupul în momentul în care a pregătit-o pentru înmormântare.

Până la moartea sa, nimeni nu a ştiut că James Berry este femeie
Foto: Wikimedia Commons/Wellcome Collection

Margaret Ann (Dr. James Barry) este înmormântată în cimitirul Kensal Green din nord-vestul Londrei. Ea a rămas în istorie ca una dintre cele mai importante femei al domeniului medical din acea perioadă.

Foto: Wikipedia

Citeşte şi: Povestea lui Gogea Mitu, cel mai înalt român din toate timpurile

Written By
More from Renate Daily

Artă urbană în București. Ce locuri din Capitală au fost înfrumuseţate

Sectorul 2 a primit o nouă identitate prin Outline Streetart, singurul festival...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *