James Barry, chirurgul renumit care era… femeie

Mai ales în trecut, accesul femeilor la unele profesii a fost limitat, pe nedrept. Însă acest lucru nu a reprezentat o piedică pentru unele femei curajoase. Un caz celebru este cel al lui James Barry, un chirurg renumit englez, care, în realitate, a fost, femeie. S-a remarcat pe plan profesional, având o carieră medicală militară excepţională.

Portret James Barry, pictat în perioada 1813–1816. Foto: Wikipedia

Reputatul chirurg militar James Barry a fost, în realitate, femeie, numele său real fiind Margaret Ann Bulky. Ea s-a născut în jurul anului 1789 în County Cork, Irlanda. În acea perioadă, femeile erau excluse din învăţământul formal, nefiind acceptate să practice medicina. Dar, încă de mică, Margaret a vrut să îşi urmeze visul, chiar dacă acest lucru însemna că trebuie să încalce normele impuse de societate. La 18 ani, ea ar fi născut o fetiţă, care a fost crescută de mama ei. James Barry, numele sub care va deveni cunoscută, aparţinuse, de fapt, fratelui ei. Acesta a murit în 1806, lăsându-i lui Margaret suficienţi bani.

Identitatea sa reală a fost descoperită după moarte

Împreună cu mama şi cu fiica sa, Margaret a plecat la Londra, unde a început procesul său de transformare în bărbat. După câţiva ani, Margaret Ann Bulky nu mai exista, fiind înlocuită de James Barry.

Masculinizarea sa a fost una foarte veridică; îmbrăcată cu un pardesiu negru lung şi cu pantofi mari, Margaret părea un „bărbat” autentic.

În 1809 s-a înscris la o şcoală medicală, iar după ce a primit diploma în medicină, s-a înrolat în armată ca asistent chirurg. Oamenii din jurul său nu şi-au dat seama că au de-a face cu o femeie, chiar dacă statura scurtă, pielea netedă şi vocea subţire o puteau da de gol imediat.

În 1813 şi-a început cariera militară şi, de-a lungul timpului, s-a remarcat prin abilităţile medicale deosebite. A făcut o operaţie de cezariană cu succes, ceea ce a fost o premieră pentru acele timpuri. De asemenea, s-a dedicat reformelor sociale, insistând ca oamenii să fie trataţi egal indiferent de statutul lor.

James Barry (sânga). Foto: Wikipedia

Cea mai înaltă funcţie deţinută a fost cea de inspector general responsabil de spitalele militare, echivalentul unui general de brigadă.

Abia după moartea sa (1865), lui Margaret i s-a descoperit anatomia feminină. Ultima sa dorinţă a fost să fie îmbrăcat în hainele în care a murit, fără ca acestea să fie spălate. O asistentă i-a observat însă trupul în momentul în care a pregătit-o pentru înmormântare.

Până la moartea sa, nimeni nu a ştiut că James Berry este femeie
Foto: Wikimedia Commons/Wellcome Collection

Margaret Ann (Dr. James Barry) este înmormântată în cimitirul Kensal Green din nord-vestul Londrei. Ea a rămas în istorie ca una dintre cele mai importante femei al domeniului medical din acea perioadă.

Foto: Wikipedia

Citeşte şi: Povestea lui Gogea Mitu, cel mai înalt român din toate timpurile

Written By
More from Renate Daily

Singura mănăstire din România în care accesul femeilor este interzis

Se ştie că la Muntele Athos accesul femeilor nu este permis. Dar...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *