Cine este cel mai înalt om din lume

Sultan Kösen, un bărbat de origine turcă, este cel mai înalt bărbat în viaţă, potrivit Cărţii Recordurilor. Kösen are 2,51 m şi suferă de gigantism. Din fericire, creşterea în înălţime i-a fost oprită printr-o intervenţie făcută de medicii americani.

Sultan Kösen l-a întâlnit pe cel mai scund bărbat din toate timpurile, Chandra Dangi, în 2015. Credit foto: Guiness World Records

Sultan Kösen s-a născut la 10 decembrie 1982, din părinți de etnie kurdă, într-un oraș numit Mardin, unul dintre cele mai vechi orașe din sud-estul Turciei (este înscris şi în patrimoniul UNESCO).

Creşterea sa accelerată în înălţime a început de la vârsta de 10 ani. Ca un fapt inedit părinţi, fraţii şi surorile sale au înălţimi normale. Sultan a fost diagnosticat cu gigantism, o boală endocrină rară determinată de un adenom hipofizar secretant de hormon de creştere. Afecţiunea se instalează înainte de pubertate, când închiderea cartilajelor de creştere nu are loc.

Din cauza înălţimii sale, Kösen nu a putut să îşi termine studiile şi a început să lucreze ca fermier pentru a-şi ajuta familia.

Are şi cele mai lungi palme

În 2009, Sultan Kösen a devenit oficial cel mai înalt om din lume, performanţă inclusă în Cartea Recordurilor (Guinness Book), înălţimea sa fiind de 2,51 m.

Este de reţinut faptul că bărbatul deţine şi recordul de cele mai lungi palme din lume, acestea având 28,5 cm măsurate de la încheietura mâinii până la vârful degetului mijlociu. Anterior, a deţinut şi recordul pentru cele mai mari tălpi (cea stângă măsoară 36,5 cm, în timp ce dreapta are 35,5 cm).

Operat de medicii americani

Popularizarea cazului său i-a permis lui Sultan să beneficieze gratuit de o intervenţie chirurgicală efectuată de medicii de la Universitatea din Virginia, informează sciencepost.fr. Cu ajutorul Gamma-Knife (tehnică modernă folosită în radiochirurgia intracraniană), i s-a extras o tumoră care i s-a dezvoltat pe glanda pituitară.

Credit foto: Guiness World Records

În 2012, specialiştii au anunţat că intervenţia a fost un succes, prin urmare creşterea lui Sultan în înălţime a fost oprită.

Bărbatul a fost numit ambasador cultural al Turciei, în speranţa că va putea îmbunătăți turismul în regiune. De asemenea, a fost invitat să joace într-o serie de filme de la Hollywood. În 2016, a acceptat primul său rol de film în “Achieving the Impossible”.

În 2013, Kösen s-a căsătorit cu Merve Dibo (1,75 m), de care a divorţat însă în 2021.

Citeşte şi: Palatele din Istanbul pe care trebuie să le vezi

Written By
More from Renate Daily

Oraşe care se scufundă

În condiţiile în care temperaturile globale şi nivelul apelor mării sunt în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *