Locuri încărcate de istorie din Turcia

Una dintre țările care păstrează aproape intact parfumul istoriei este Turcia. Aici putem găsi numeroase vestigii care amintesc de timpurile de altădată.

Efes

Este unul dintre orașele antice ale cărei vechi construcții s-au conservat în stare bună. Aflat pe coasta de sud a Turciei, orașul Efes păstrează multe dintre monumentele istorice de demult, precum templele și amfiteatrele. Biblioteca lui Celsus, Mormântul celor Patru Frați, templul zeiței Artemis (una dintre cele șapte minuni ale lumii antice), Marele Teatru (care are o capacitate de 25.000 de locuri), templul lui Hadrian și Fântâna lui Traian sunt câteva dintre vestigiile care pot fi admirate în Efes. Orașul Antic Efes este considerat un adevărat muzeu în aer liber. Se crede că ultima reședință a Fecioarei Maria a fost în apropierea orașului Eles, la Selcuk, loc care este astăzi vizitat de credincioșii de pretutindeni. Casa Fecioarei Maria se află într-un parc natural, declarat de Vatican lăcaș oficial de pelerinaj. Descoperită în secolul al XIX-lea, de măicuța Anna Catherina Emmerich, Casa Fecioarei Maria este în prezent o biserică, altarul ei fiind situat în locul folosit în trecut ca bucătărie. Casa a fost restaurată în anul 1950, sub forma de astăzi. Locul impresionează prin simplitate. Pelerinii vin aici și pentru numeroasele izvoare, despre care se spune că au proprietăți sfinte.

Tot în apropiere de Efes, la o distanță de 8 km, se află Grota celor Șapte Somnoroși, unde, potrivit legendei, s-ar fi ascuns șapte tineri creștini persecutați de gărzile romane, în timpul domniei împăratului Decius (249-51 e.n.). De asemenea, în Selcuk se află un apeduct roman care aproviziona cu apă orașul Efes. Astăzi, mai pot fi văzute doar ruinele acestuia. În apropiere de Selcuk mai poate fi admirată bazilica Sf. Ioan, numită și „Poarta Persecuției”. Această construcție a fost ridicată în secolul VII, iar în 1330 a fost transformată în moschee. În apropiere de această bazilică se află moscheea Isa Bey, cunoscută și ca Marea Moschee, care a fost construită în 1375.

Milet

Oraș important în perioada Antichității, Milet se află în apropierea coastei vestice a Turciei, iar ruinele de acum aduc aminte de măreția de altădată a acestei cetăți. Cetatea a fost ridicată pe o peninsulă, având trei porturi la vest și unul la est.

În Antichitate, Milet avea peste 10 colonii la Marea Marmara și la Marea Neagră. Astăzi, în situl arheologic Milet se pot admira castelul bizantin, aflat în apropierea teatrului, băile romane din secolul I î.Hr., biserica bizantină, poarta sacră, stadionul, urmele Templului Atenei și cele ale Templului lui Eumenes II și, nu în ultimul rând, teatrul orașului, care a fost construit în secolul IV î.Hr. și modificat în secolul II d.Hr.

Cappadocia

Această regiune s-a format în urma erupțiilor vulcanice petrecute cu milioane de ani în urmă. Locuitorii de aici și-au construit locuințe subterane și fortărețe care să îi apere de invadatori. Cappadocia s-a aflat la răscrucea unor rute comerciale importante, care făceau legătura cu imperii precum India, China, Egipt și Grecia. Tocmai pentru avantajul localizării geografice, marile puteri (perșii, mongolii, romanii) au dus numeoase lupte pentru a câștiga controlul regiunii capadociene.

În Cappadocia au trăit importante personalități ale creștinismului: Sf. Grigorie de Nazians, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Vasile cel Mare. Tot aici s-au adăpostit numeroși creștini persecutați de romani și, de asemenea, Cappadocia a fost loc pentru pustnicii monahi (sec. X-XV). Astăzi, în Cappadocia există în jur de 3.000 de biserici săpate în piatră. Prima comunitate creștină de aici a fost înființată de Sf. Petru.

Didim

Oraș aflat în vestul Turciei, la 712 km de Istanbul, Didim (sau Didyma) păstrează și astăzi vestigiile arheologice ale cetății de altădată. Populat încă din Antichitate, Didim a cunoscut o perioadă înfloritoare în Grecia clasică. Atunci, aici a fost construit un sanctuar dedicat zeului Apollo.

Templul de aici a fost distrus de perși (496 î.Hr.); reconstrucția lui a continuat mai târziu, însă niciodată nu a fost finalizată. Didim a devenit principat otoman în 1413. În prezent, zona este o importantă stațiune turistică.  

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Furtuna de citokine, o pistă pentru a prezice cazurile grave de COVID-19?

Unele forme grave ale manifestării infectării cu noul coronavirus ar putea fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *