Central Park, plămânul verde din New York

Întins pe o suprafață de 341 de hectare, în Manhattan, Central Park este un adevărat „plămân verde“ al orașului New York. Vizitat anual de aprope 37 de milioane de persoane, acest parc celebru este loc de refugiu pentru mulți oameni care doresc să se izoleze de aglomerația urbană.

La începutul anilor 1800, New York era deja unul dintre cele mai mare orașe ale lumii, cu o populație de 200.000 de locuitori în 1830. Central Park a fost creat în 1857, venind în întâmpinarea dorinței populației din New York de a avea mai mult spațiu verde în oraş. Așadar, s-a ales un teren necultivat din oraș, iar în urma unui concurs, misiunea de construire a parcului a revenit lui Frederick Law Olmsted și lui Calvert Vaux, ambii peisagiști și arhitecți americani. Planul lui Frederick Law Olmsted prevedea ca parcul să fie împărțit în trei părți: o zonă de verdeață, un spațiu așa-zis pitoresc și o regiune cu fântâni și lacuri. La rândul lui, Vaux dorea un parc care să găzduiască un număr cât mai mare de vizitatori. Pe atunci, terenul era mlăștinos și, pe alocuri, cu pietriș. De asemenea, existau și câteva locuințe. Foarte mulţi muncitori au fost cooptați pentru degajarea terenului și pentru construcția parcului. Au fost plantați 500.000 de arbori, iar construcția în sine a parcului a durat 19 ani. După o perioadă în care locuitorii au început să evite parcul, în contextul în care autoturismele deveneau din ce în ce mai populare, Central Park a fost „îmbrăcat cu straie noi“ în 1934 de primarul de atunci, republicanul Fiorellor LaGuardia. În acest scop, el l-a angajat pe urbanistul Robert Moses. În anii 60, după ce Moses a încetat să se mai ocupe de amenajarea lui, parcul a cunoscut o perioadă nefastă, fiind vandalizat.

La mijlocul anilor 1970, diverse asociații s-au implicat în reabilitarea parcului, cu ajutorul unor donații publice. De-a lungul timpului, i s-au adus diverse îmbunătățiri, astfel că, în zilele noastre, a devenit un adevărat exemplu de spaţiu verde urban. Central Park are 36 de poduri și arcade, 21 de terenuri de joacă, 9000 de bănci, 25.000 de arbori, șapte lacuri şi în jur de 40 de fântâni. La acestea se adaugă teatrele, patinoarele și terenurile de sport (tenis, baschet).

Atracţii de neratat

În 1860, în Central Park a fost construită o menajerie, care a obținut în 1934 statutul de grădină zoologică, iar forma actuală o are din 1988, când s-a renunțat la cuștile animalelor în favoarea unui cadru natural. În ciuda faptului că nu are dimensiuni impresionante, grădina zoologică din Central Park adpostește numeroase animale (printre care reptile, maimuțe, urși polari, leoparzi albi, panda roșii, pinguini).

Strawberry Fields, o altă atracție a parcului, este o grădină memorială construită în amintirea lui John Lennon. Grădina, care are formă de lacrimă, a fost inaugurată în 1985, numele ei fiind dat după cel al hitului formației Beatles scris de John Lennon. Tot aici a fost amplasat un mozaic rotund, în centrul căruia este scris „Imagine“, după numele celebrei melodii interpretate de John Lennon.    

Arcul Cleopatrei este un obelisc egiptean din apropiere de Marele Gazon din Central Park. Monumentul are o înălțime de 20 de metri și a fost ridicat la Heliopolis, fiind mutat apoi în Alexandria, după care a fost donat Americii în secolul al XIX-lea de către egipteni.

Muzeul Metropolitan de Artă este un important punct de atracție din Central Park. Deschis în 1880, celebrul „The Met“, cum este adesea numit, adăpostește colecții valoroase de pictură, artă grafică, sculptură, arhitectură, ceramică, arme şi instrumente muzicale.

Castelul Belvedere, aflat în mijlocul parcului, a fost construit în 1869. Mai mic decât un castel adevărat, locul adăpostește un observator meteorologic. Imaginea castelului Belvedere apare în multe filme.

Grădina lui Shakespeare a fost construită în 1913, fiind cunoscută și ca „grădina inimii“. Aici au fost plantate mai ales plante care apar în piesele marelui dramaturg englez: pelinul, primule, gutui, magnolii.

Cărarea liliacului este un loc mai retras din parc. A fost înființată în 1970, cu ajutorul donațiilor unui filantrop, Nell Singer. Aici se află peste 25 de specii de liliac mov, roz sau alb, aduse din diverse colţuri ale lumii.

Conservatory Garden este o grădină care impresionează prin vegetația bogată, fiind preferată de mulți vizitatori pentru a se relaxa. Este împărțită în Grădina Italiană, Grădina Franceză și Grădina Engleză.  

Bine de ştiut

Statul New York a cheltuit 7,4 milioane de dolari pentru a construi Central Park.

Solul din Central Park găzduiește un ecosistem bogat. Cercetări recente au dus la descoperirea a mii de specii de microbi.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Regele care a domnit doar 20 de minute

În vreme ce unii regi sunt renumiți pentru domniile lungi, de zeci...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *