Unde ar fi putut exista Grădina Edenului?

De secole întregi, istoricii, arheologii, precum și simplii aventurieri caută dovezi în legătură cu locul corespondent al Grădinii Edenului. Sursă de inspirație pentru artiști, acest loc ia forma, în cele mai multe culturi, unui adevărat Paradis, un spațiu al frumuseții și al abundenței.

Locul de unde au fost alungați Adam și Eva după înfăptuirea păcatului primordial este un subiect interesant. Așa cum o știm din descrierea biblică, Grădina Edenului era plină de pomi roditori. În mijlocul ei a fost amplasat „pomul cunoașterii Binelui și Răului”, la care primii oameni nu au avut acces. Eva a cedat însă ispitei și, ademenită de un șarpe, a mușcat din fructul interzis, Adam făcând, la rândul lui, același lucru, la îndemnul ei. Din această cauză, cei doi au fost alungați din Grădina Raiului.

Cele câteva informații pe care le avem legate de Grădină sunt mențiunile apărute în Geneză. Două dintre cele cele patru fluvii în preajma cărora s-ar afla, apărute în Geneză, sunt reale – Eufrat și Tigru. Celelalte două fluvii sunt Pishon și Gihon, care, cel mai probabil au fost afluenți ai Tigrului și Eufratului, care ar fi secat de-a lungul timpului. Deși cele mai multe dovezi plasează Grădina în Orientul Mijlociu, există și alte ipoteze potrivit cărora rămășițele acestui loc biblic s-ar putea afla și pe alte teritorii. Sunt și specialiști care spun că Grădina Raiului este un loc simbolic, abstract, care, prin urmare, nu ar avea un echivalent pe Pământ.

Sudul Irakului

Locul cel mai probabil al Grădinii Raiului ar corespunde regiunii sudice din Irak. Din păcate, multă vreme, zona nu a putut fi cercetată de arheologi. În ultimele decenii, teritoriile mlăștinoase de aici (20.000 kilometri) au fost secate de Saddam Hussein, în scopul pedepsirii revoltelor șiite. În utimii ani, cu eforturi susținute, aproape jumătate din mlaștinile de aici au fost salvate. Grădina Edenului ar fi fost situată în regiunea Golfului Persic, mai precis în teritoriul unde Tigru și Eufrat se varsă în mare. Această ipoteză este susținută de arheologul Juris Zarins, care a efectuat mai multe cercetări înainte de a ajunge la această concluzie. Alte cercetări arheologice avansează ideea că lângă râurile Eufrat și Tigru ar exista urme ale altor două râuri, care ar corespunde cu cele menționate în Geneză – Pishon și Gihon. 

Bahrain – Copacul Vieţii

Alte teorii susţin că Grădina Raiului s-ar fi aflat pe locul din Bahrain în care astăzi se găsește celebrul Copac al Vieții. Shajarat-al-Hayat, numele arab al acestui arbore, este cu atât mai fascinant cu cât se află la aproape 1,2 kilometri de o sursă de apă. Mai precis, Copacul Vieții crește la doi kilometri de cel mai înalt punct al țării, Muntele de Fum (Jebel Al Dukhan), pe un deal de 25 de metri, alcătuit în cea mai mare parte din nisip. De secole, acest Copac i-a fascinat pe oamenii de știință, dar și pe turiști. Cea mai probabilă explicație ar fi că acest arbore ar avea o rădăcină foarte adâncă, ce ar avea acces la surse de apă necunoscute. Localnicii sunt convinși că acest Copac ar fi făcut parte din Grădina Raiului.

Gobekli Tepe, Turcia

Cercurile megalitice de la Gobekli Tepe din sudul Turciei, care au o vechime de peste 12.000 de ani, sunt un alt posibil loc unde s-ar fi aflat Grădina Raiului. Mai precis, este vorba despre trei cercuri de piatră alcătuite din blocuri cu o înălțime de patru metri și cu o lățime de 1,5 metri, care au fost descoperite în vara anului 1994 de un cioban. Pe aceste blocuri se află imagini cu diverse animale (lei, șerpi), care ar fi fost realizate de vânători-culegători de la sfârșitul Erei Glaciare. Dovezile arheologice arată că în regiunea aflată la 2.000 kilometri lângă situl Gobekli Tepe s-au descoperit și urme ale scrisului, iar mulți arheologi sunt convinși că aici s-a aflat Grădina Edenului. 

Alte locuri posibile

Arheologul David Rohl a afirmat, pe baza unor dovezi, că Grădina Raiului s-ar fi aflat în nordul Iranului, pe o câmpie întinsă care apare în vechile texte sumeriene cu numele de Edin.

Mulți cred că Țara Sfântă, mai precis Ierusalimul ar corespunde Grădinii Edenului, o dovadă adusă în acest sens fiind mențiunea profetului Ezechiel. Locul biblic s-ar fi aflat pe Muntele Templului din Ierusalim.

Alți istorici plasează Grădina Raiului în Africa, deoarece aici s-au descoperit cele mai vechi dovezi ale unor rămășițe umane. În plus, Gihon ar fi un alt nume al Nilului.

Cele mai puțin probabile locuri care ar corespunde celebrului loc biblic sunt Sundaland (Marea Chinei de Sud), Insula Praslin (Seychelles), Lemuria (zona Oceanului Indian) sau Jackson County, Missouri, SUA.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Succesiunea la tron după moartea reginei Elisabeta a II-a

La 8 septembrie 2022, Regina Elisabeta a II-a a trecut în nefiinţă....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *