Sakura sau Festivalul Florilor de Cireș, tradiţie în Japonia

Sărbătoare închinată venirii primăverii, Festivalul Florilor de Cireș – Sakura – se celebrează anual în Japonia din timpuri străvechi.

Florile cireşilor ocupă un loc aparte în cultura japoneză. Aceste flori frumoase, fragile şi delicate simbolizează viaţa pe pământ pentru japonezi, care au transformat momentele admirării lor într-o adevărată sărbătoare naţională. Nu este de mirare că în Japonia există peste 300 de specii de cireşi, multe dintre ele fiind hibrizi ai celor care existau odată în Asia.

Obiceiul admirării florilor sau cel de a lua un picnic sub cireşii înfloriţi se numeşte Hanami („petrecerea florilor”). Originile lui sunt străvechi şi sunt legate de divinităţile şintoiste şi de riturile agrare.

În Antichitate, ţăranii japonezi credeau că primăvara, zeii câmpiilor se aşezau sub cireşii înfloriţi. Oamenii acelor vremuri îşi dedicau o zi anume pentru a sta să admire cireşii în floare şi pentru a-i onora şi a se ruga la zeii câmpiilor pentru următoarele recolte. Conform riturilor şintoiste, oamenii aduceau cu ei şi mâncare şi diverse băuturi pentru a le împărţi cu divinităţile (kami) şi pentru a admira spectacolul natural oferit de cireşii în floare. Totodată, înflorirea cireşilor era şi o dată importantă care anunţa începerea muncilor pe câmpii.

Primul Hanami ar fi fost organizat de împăratul Saga în 812, în grădina Shinsen-en din Kyoto. Cu această ocazie, împăratul şi cei de la curtea sa ar fi scris şi poeme pentru a lăuda frumuseţea florilor de cireş. Mai mult, ei au plantat numeroşi cireşi în jurul proprietăţilor, precum şi pe colinele din apropiere. Astfel, cireşul a devenit un simbol al puterii imperiale. Pentru aristocraţii japonezi, Hanami a devenit o mare sărbătoare însoţită de muzică, saké şi preparate specifice.

Admirarea cireşilor în floare

Cu această ocazie, japonezii organizează petreceri în aer liber, admirând cireșii înfloriți. Indiferent de clasa socială, japonezii organizează cu această ocazie mese festive mai ales în parcuri, la umbra florilor de cireș. Se consumă sake și bucate tradiționale (prăjituri din făină de orez, bento – mâncare cu carne, cu orez și cu pește). De asemenea, în timpul acestui festival, japonezii organizează serate dansante, lansează pe apă lampioane de hârtie colorată sau se plimbă cu barca pe lacuri.

Printre locurile preferate de vizitat în Japonia pentru a celebra Sakura se numără Parcul Național Fuji-Hakone-Izu din prefectura Yamanashi. Acesta include muntele Fuji, precum şi cele cinci lacuri care oferă o privelişte extraordinară primăvara, când cireşii sunt în floare. Şi în Osaka există numeroase locuri vizitate cu această ocazie. Printre acestea, se numără Parcul castelului, unde există 300 de cireşi, parcul Banpaku şi templul Shitennoji.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Samuraii, războinicii de elită ai Japoniei

Written By
More from Renate Daily

Orașul unde este interzis să mori. Nici naşterile nu sunt posibile

Localitatea Longyearbyen din Norvegia este renumită prin multe aspecte, dar probabil cel...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *