Peleşul, primul castel electrificat din Europa

Reşedinţă a regilor României, castelul Peleş din Sinaia este una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din ţara noastră. De asemenea, a beneficiat de invenţii moderne pentru perioada în care a fost construit.

Cel care a decis contruirea castelului Peleş a fost primul rege al României, Carol I, în 1874. Se dorea ca acest loc să devină reşedinţa de vară a primului cuplu regal din ţara noastră – Carol I şi regina Elisabeta.

Pentru construirea castelului, au fost aduşi arhitecţi din Germania şi Austria. Unul dintre ei a fost Martin Stöhr, arhitect şi sculptor bavarez numit „sculptorul Casei princiare din România”.  

„Să se ridice acest castel și să fie terminat pentru a putea fi leagănul dinastiei mele, al dinastiei naționale”, declara Carol I, la 10 august 1875, dată la care au început lucrările. Câteva zeci de monede de aur au fost îngropate aici când a fost pusă piatra de temelie. Ridicarea castelului fost finalizată în totalitate în 1914, costurile pentru construcţia lui fiind de 16,5 milioane de lei-aur. Lucrările au fost finanţate atât din fondurile particulare ale regelui, cât şi din bani publici.

Turnul cu Ceas al Castelului Peleş măsoară 66 de metri. Foto Pixabay

Castelul Peleş are 160 de camere, dintre acestea 30 fiind dormitoare. Alături se află şi alte edificii, printre care castelul Pelişor, reşedinţă pentru Ferdinand şi Maria, şi Foişorul, conceput iniţial ca o cabană de vânătoare a regelui.   

Se remarcă Galeria de marmură, Sala de concerte, Sala mică de muzică, apartamentul imperial, apartamentul principilor moştenitori, Ferdinand – Maria, sala de teatru modernizată cu aparatură cinematografică, Sala maură, Sala de şah, Sala de biliard, Sala consiliilor. Vitraliile au fost aduse din Elveţia şi Germania.

Sala de arme. Foto Wikipedia

Castelul are un patrimoniu artistic valoros format din colecţii de decoraţiuni, opere, arme şi mobilier. Este înconjurat de terase în stil italian, cu reproduceri după celebrele statui antice sau renascentiste. La decorarea interioarelor s-a implicat şi regina Elisabeta (Carmen Sylva), patroană a artelor, care şi-a găsit aici refugiul, în atelierul său, unde primea artişti sau intelectuali.

Construcţie modernă

La sfârşitul secolului al XIX-lea, castelul Peleş era una dintre cele mai moderne reşedinţe regale, dar şi cele mai moderne. A fost primul castel din Europa care a dispus de curent electric şi încălzire centralizată. Încălzirea era asigurată de calorifere, printr-un sistem central de încălzire, care se afla la subsol. Există şeminee la castel, dar acestea au rol pur decorativ.

Castelul Peleş a beneficiat de curent electric şi încălzire de la inagurarea lui, în 1883. La Peleş a fost amplasat şi un sistem centralizat de aspirare a prafului, care este o tehnologie modernă chiar şi în zilele noastre.

Până şi tavanul de sticlă al Holului de onoare este acţionat electric. De asemenea, acest tavan este mobil şi oferea posibilitatea oaspeţilor să se bucure de aer proaspăt în timpul evenimentelor organizate aici.

@drenate. Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Simptomele timpurii ale diabetului zaharat de tip 2

Boală cronică, diabetul zaharat de tip 2 afectează modul în care organismul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *