Alcatraz: povestea închisorii de temut

Numită şi The Rock (Stânca), închisoarea Alcatraz se află pe insula cu acelaşi nume din golful San Francisco, la 2,4 kilometri de mal. De-a lungul timpului a fost un far, o garnizoană, o închisoare militară şi apoi una federală. Printre deţinuţii închişi aici s-a aflat şi Al Capone. În zilele noastre, a fost transformată în muzeu, fiind vizitată de numeroşi turişti.

În 1866, pe insula Alcatraz exista o fortăreaţă cu 105 de tunuri. S-a decis apoi că insula este mai potrivită pentru detenţie, mai ales că poziţionarea ei descuraja intenţiile deţinuţilor de a evada din ea. Fortăreaţa militară a devenit închisoare militară până în 1933, când a fost subordonată Biroului Federal al Penitenciarelor.

În 1934, Alcatraz a devenit închisoare federală de maximă securitate, devenind cel mai sigur penitenciar din SUA, având renumele că este locul din care nu se poate scăpa. Primii deţinuţi au fost aduşi chiar în 1934. James A. Johnston, primul director al închisorii, a condus-o autoritar până în 1948. Cei 150 de angajaţi ai închisorii locuiau pe insulă, împreună cu familiile lor.

Printre cei mai mari infractori din SUA au fost ţinuţi la Alcatraz. Este adevărat că, uneori, regulile de detenţie erau dure, uneori prizonierii neavând voie să vorbească între ei. Totuşi, condiţiile din interiorul închisorii nu erau atât de severe precum au fost prezentate în filme. Astfel, deţinuţii aveau propria celulă, iar alţi prizonieri chiar solicitau să ajungă la Alcatraz, pentru că aici violenţele erau mai puţine la număr. Acest lucru are însă legătură cu regulile stricte şi cu lipsa libertăţilor acordate deţinuţilor. De fapt, deţinţii aveau patru drepturi: hrană, adăpost, îmbrăcăminte şi îngrijire medicală.

Alte privilegii precum vizitele rudelor sau accesul la bibliotecă trebuiau câştigate. Închisoarea avea patru corpuri, iar celulele erau foarte mici, fiind mobilate sumar, cu un pat, o masă, o chiuvetă şi o toaletă. Când prizonierii nu mai reprezentau un pericol, erau trimişi la alte închisori pentru a-şi termina pedeapsa.

Câţi ani a stat aici Al Capone

Printre prizonierii care şi-au ispăşit pedeapsa la Alcatraz se numără şi Al Capone, care a stat aici între 1934 şi 1939. El a fost tratat la fel ca orice alt deţinut, iar după ce şi-a pierdut influenţa, a fost chiar victima unui atac cu foarfece săvârşit de un coleg.

De asemenea, aici a fost închis şi Robert Stroud, cel care a inspirat romanul „Păsărarul din Alcatraz” şi filmul cu acelaşi nume. Stroud, care a devenit un respectat ornitolog american, nu a primit dreptul de a creşte păsări în celulă.

George Kelly, poreclit Mitralieră, după numele armei sale preferate, precum şi Alvin „Creepy” Karpis, inamic public numărul 1, din 1936 până în 1962, au fost, de asemea, închişi la Alcatraz.

Citeşte şi: Curiozităţi despre gladiatorii romani

Evadarea faimoasă

Au existat şi câteva tentative de evadare, 36 de deţinuţi încercându-şi şansa de a scăpa de aici. În 1946, şase deţinuţi au reuşit să treacă de gardieni, preluând controlul locului în care erau păstrate armele. Ei au declanşat ceea ce a fost cunoscut ca „bătălia de la Alcatraz”, care a avut ca urmări moartea a trei gardieni şi a doi prizonieri, doi deţinuţi fiind executaţi.

Cea mai cunoscută tentativă de evadare este cea din 1962 pusă la cale de Frank Morris, Clarence şi John Anglin. Folosind doar linguri, ei au reuşit să sape un tunel, prin care s-au strecurat. Cu ajutorul unei plute improvizate, ei au reuşit să traverseze golful. Potrivit anchetei FBI, este foarte posibil ca aceştia să se fi înecat în încercarea de a scăpa. Oficial, niciun deţinut nu a reuşit să evadeze din Alcatraz.

În 1963, temniţa a fost închisă, din cauza costurilor mari de întreţinere. A devenit muzeu, fiind vizitat anual de peste 1,5 milioane de persoane.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Locuri încărcate de istorie din Turcia

Una dintre țările care păstrează aproape intact parfumul istoriei este Turcia. Aici...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *