Cele 7 minuni ale lumii moderne

Celor 7 minuni ale lumii Antice le corespund alte minuni arhitectonice, care au devenit destinații turistice râvnite din zilele noastre. Aceste monumente au fost alese de Organizația New7Wonders, în 2007, ca fiind cele 7 minuni arhitectonice ale zilelor noastre.

1. Piramida de la Chichen Itza, Mexic

Deseori numită și Tărâmul Făgăduinței, situl de la Chichen Itza din Mexic este o dovadă vie a existenței civilizației Maya-Toltec. Piramida de la Chichen Itza din Mexic are 365 de trepte, 18 terase și 52 de panouri, construcția ei începând în 800 d.H.

Din peisaj mai fac parte piramida Kukulcan, Piatra celor 1000 de coloane, Templul Curții Ovale, Templul Războiul-Templu Chichen Itza, Templul Jaguarului, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Platforma Uliului și Jaguarului, Platforma Craniilor, Templul Bărbatului Barbos și Drumul către Locul de Sacrificii. Construcția este poziționată astfel încât, în timpul echinocțiului, soarele aruncă pe pământ o umbră care seamănă cu figura unui șarpe cu pene.

2. Statuia lui Iisus Mântuitorul, Brazilia

Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro a fost realizată de sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowski, din echipa lui făcând parte și românul Gheorghe Leonida. Statuia este constuită pe muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, și este înconjurată de Grădina Botanică.

Monumentul este impunător, are o înălțime de 30 m, fiind așezat pe un piedestal de 8 m și cântărește 1.145 de tone. Statuia nu este numai un simbol al creștinismului, ci și un simbol al ospitalității poporului brazilian.

3. Colosseumul, Italia

Arena impresionantă din capitala Italiei a fost construită de romani, la inițiativa împăratului Nero. Inițial, ea a fost înălțată pentru a găzdui luptele cu gladiatori, populare în acele vremuri. Pentru ridicarea Colosseumului a fost nevoie de o cantitate impresionantă de materiale de construcții: zeci de mii de tone de marmură și în jur de 300 de tone de fier.

Construcția a necesitat și forță mare de lucru, Colosseumul fiind gata în șapte ani.

4. Marele Zid Chinezesc, China

Marele Zid Chinezesc desemnează o serie de forificații construite de-a lungul a câtorva sute de ani, primele fiind ridicate încă din secolul 5 î.Hr. Primele construcții au fost începute în timpul dinastiei Qin, cu scopul de a apăra nordul țării de atacurile populației nomade.

Se estimează că milioane de muncitori au lucrat la această construcție impresionantă, unică în lume, care se întinde pe o distanță de 6.400 km. 

5. Machu Pichu, Peru

În anii 1400, în vârful munților Anzi a fost înălțată construcția Machu Pichu, la porunca suveranului incaș Pachacuti. Despe structurile de piatră de la Machu Pichu, legenda spune că au reprezentat obiect de cult, pe care incașii l-au transformat într-un oraș mic, de 5 mile pătrate. Aici s-au descoperit ruinele a 150 de case, acestea păstrându-se într-o foarte bună stare.

Locul a fost părăsit în 1572, fiind redescoperit în 1911 de istoricul Hiram Bingham. Cele mai impresionante clădiri de aici sunt observatorul astronomic în formă de semicerc și cadranul solar.

Citeşte şi: Cele mai interesante stații de metrou

6. Petra, Iordania

Petra (”orașul de piatră”), locul câtorva dintre cele mai vechi ruine din lume, se află la o distanță de 262 de kilometri de Amman, capitala Iordaniei. Situl arheologic a fost descoperit în 1812 de un explorator elvețian, UNESCO numind acest loc una dintre cele mai prețioase moșteniri culturale ale omenirii.

Conform legendelor, se spune că în orașul Petra Moise ar fi lovit cu toiagul stânca din care a ieșit apă pentru poporul însetat. De asemenea, se pare că în Petrea a fost înmormântată Miriam, soția lui Moise. Altădată centru comercial înfloritor, Petra a cunoscut declinul după ce în 363 un cutremur de pământ a dărâmat multe dintre clădiri.

7. Taj Mahal, India

Unul dintre cele mai faimoase temple din lume, Taj Mahalul este simbolul unei foste lumi bogate, fiind, în același timp, și cel mai bine păzit monument din lume. Taj Mahalul a fost ridicat la comanda împăratului Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții a lui, o prințesă persană musulmană, care a murit după ce a dat naștere celui de-al 14-lea copil. Începută în 1631, construcția Taj Mahalului a durat 22 de ani, mii de muncitori lucrând la ridicarea templului. În afară de monumentul propriu-zis, Taj Mahalul mai cuprinde și două moschei.

Numită și ”lacrimă pe obrazul timpului”, Taj Mahalul impresionează prin stilul arhitectonic, culorile sale schimbându-se de la oră la oră și de la anotimp la anotimp.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Cel mai important detaliu de care trebuie să ţii cont când îţi cumperi un telefon mobil

SAR (Specific Absorption Rate) sau rata specifică de absorbţie este o unitate...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *