Statuile impresionante ale lui Iisus

Probabil prima care ne vine în minte când vorbim despre statuile lui Iisus este cea din Brazilia, care a devenit un adevărat simbol pentru această ţară. Trebuie să ştii că la crearea acesteia a contribuit şi sculptorul român Gheorghe Leonida. În lume există şi alte statui impresionante care îl reprezintă pe Iisus. Iată poveştile lor!

Cristos Mântuitorul – Cristo Redentor, Brazilia

Cea mai cunoscută dintre toate statuile care îl reprezintă pe Iisus Hristos este cea din Rio de Janeiro, Brazilia. Este cunoscută sub numele Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) şi este amplasată pe muntele Corcovado, la o altitudine de 710 de metri. La crearea acestei statui şi-au adus contribuţia sculptorul francez Paul Landowski și sculptorul român Gheorghe Leonida, care au fost coordonați de inginerul brazilian Heitor de Silva Costa și de Albert Caquot, inginer francez. Construcția statuii Cristos Mântuitorul a început în 1926 şi a fost terminată după cinci ani. Are înălțimea de 30 de metri, la care se adaugă piedestalul de 8 metri, acesta fiind dispus pe o suprafață de 100 de metri pătrați. Greutatea statuii este de 1.145 de tone, din care cea a capului este de 30 de tone.   

Devenit monument istoric din 1973, Cristos Mântuitorul este una dintre cele mai importante atracții turistice din Rio de Janeiro.

Cea mai înaltă statuie a lui Iisus se află în Polonia

În 2010 a fost inaugurată cea mai înaltă statuie a lui Iisus, în Polonia, mai exact în Swiebodzin, un oraș din vestul ţării, aflat la o distanță de 90 de kilometri de granița cu Germania. Statuia îl reprezintă pe Iisus cu mâinile întinse, purtând pe cap o coroană aurie. Are 33 de metri (câte un metru pentru fiecare an din viața Mântuitorului), fiind puțin mai înaltă decât binecunoscuta statuie din Rio de Janeiro, și este amplasată pe o movilă de 16 metri. Cel care a avut iniţiativa construirii ei este preotul bisericii din oraș, Sylvester Zawadzki, fondurile provenind din donații (se estimează că a fost nevoie de aproximativ un milion de euro).

Cristo de la Concordia, Bolivia

O altă statuie impresionantă este Cristo de la Concordia, din orașul Cochabamba, Bolivia. Aflată la o altitudine de 2.840 de metri, statuia îl redă pe Iisus cu mâna stângă spre sud, iar cu cea dreaptă spre nord. Înălțimea statuii este de 34,2 de metri, piedestalul având 6,24 de metri. Construcția a început în 1987 și a fost terminată în 1994, proiectul aparţinând lui Cesar și Walter Terrazas Pardo, care au ales ca model statuia Cristos Mântuitorul din Brazilia. Are greutatea de 2.200 de tone – capul cântăreşte 11.850 de kilograme, iar suprafața pe care o ocupă structura este de 2.400 de metri. Vizitatorii pot ajunge la ea pe jos (este nevoie să urce 2.000 de trepte) sau cu maşina.

Cristo Rei, Portugalia

Impunătoare este şi statuia Cristo Rei, situată pe unul dintre malurile râului Tage, în Almada, Portugalia, care poate fi zărită și din Lisabona. Are înălţimea de 28 de metri, cel mai mare fiind postamentul de beton, care are 82 de metri. Greutatea totală a structurii este de 40.000 de tone. Este o creaţie a sculptorului Francisco Franco de Sousa şi a arhitectului Antonio Lino. Seamănă cu statuia Cristos Mântuitorul din Brazilia, întrucât patriarhul D. Manuel Gonçalves Cerejeira din Lisabona a fost impresionat de faimoasa construcţie. În 1936, el a avansat ideea de a construi o statuie asemănătoare în Portugalia. Construcţia statuii Cristo Rei a început în 1949, iar în 1959, în prezența a peste 300.000 de persoane, a avut loc inaugurarea. Vizitatorii au la dispoziție un lift cu care pot ajunge pe o platformă, la picioarele lui Iisus. De aici se poate admira priveliștea superbă a Lisabonei.

 Foto: pixabay.com,

https://unsplash.com/

Written By
More from Renate Daily

Kate Middleton: care este cea mai scumpă rochie din garderoba sa

Cu fiecare dintre apariţiile sale publice, ducesa Kate Middleton atrage toate privirile....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *