Cum acţionează Remdesivir, medicamentul promiţător în tratarea COVID-19

Medicamentul Remdesivir este considerat, la ora actuală, cel mai bun tratament pentru tratarea COVID-19, eficienţa lui fiind demonstrată în cadrul mai multor cercetări. Antiviralul face parte din grupa primelor medicamente utilizate ca tratament experimental contra noului coronavirus. Potrivit prof. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Remdesivir ar putea fi „primul medicament autorizat” pentru coronavirus.

Remdesivirul este un antiviral dezvoltat de compania americană Gilead Sciences şi fost conceput pentru tratamentul Ebola. Medicamentul a demonstrat beneficii semnificative în studiile efectuate pe cobai în tratamentul COVID-19.

Într-un studiu recent, antiviralul Remdesivir a fost eficient în încetinirea progresiei CODID-19 la maimuţe. Cercetarea a fost efectuată pe două grupuri formate din 6 maimuţe infectate cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de COVID-19. Maimuţele dintr-un grup au primit antiviralul Remdesivir, iar exemplarele din celălalt grup nu au primit niciun tratament. La 12 ore după infectarea cu SARS-CoV-2, grupul de maimuţe tratate a primit o doză de Remdesivir intravenos, apoi o doză rapel zilnic, timp de 6 zile. Cercetătorii au urmărit eficienţa medicamentului antiviral cu Remdesivir înainte ca infecţia cu SARS-CoV-2 să atingă virulenţa la nivelul plămânilor. Doar una dintre maimuţele tratate cu Remdesivir a prezentat dificultăţi respiratorii uşoare, în timp ce maimuţele care nu au primit acest medicament au avut probleme respiratorii asociate infecţiei cu noul coronavirus, potrivit Institutelor Naţionale de Sănătate din SUA (NIH).  

„Cantitatea de virus prezentă în plămâni a fost semnificativ mai mică în grupul de maimuţe care au primit tratament, iar SARS-CoV-2 a cauzat mai puţine leziuni pulmonare la animalele tratate în comparaţie cu cele care nu au primit medicamentul”, potrivit cercetătorilor.

Împiedică replicarea virală

Până în prezent, Remdesivirul s-a dovedit eficient şi în tratarea sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) şi a sindromului respirator acut sever (SARS), ambele cauzate tot de coronavirusuri, care au asemănări cu COVID-19.

„Suntem optimişti că vom vedea aceleaşi rezultate şi în cazul SARS-CoV-2”, au afirmat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Alberta, al căror studiu a fost publicat recent în Journal of Biological Chemistry. În cadrul cercetării lor au fost obţinute „rezultate aproape identice” ca în cazul celor efectuate pentru MERS. Rezultatele specialiştilor de la Universitatea din Alberta au arătat că polimeraza este „motorul virusului”. Remdesivirul acţionează prin ţintirea polimerazei SARS-CoV-2, enzimă implicată în controlul replicării.

Remdesivirul se modifică în interiorul corpului pentru a semăna cu una din cele patru componente constitutive ale ADN-ului, nucleotidele. Potrivit virusologului Benjamin Neuman, când virusurile se reproduc, fac acest lucru „rapid şi oarecum neglijent”. Antiviralul Remdesivir poate fi încorporat în virus în timpul uneia dintre aceste replicări. Medicamentul ar putea determina mutaţii „nedorite” virusului, care l-ar putea distruge.

Remdesivirul este inclus şi în protocolul de tratament al infecţiei cu SARS-CoV-2 elaborat de Ministerul Sănătăţii din România.  

 Foto: Unsplash

Written By
More from Renate Daily

Lucruri neștiute despre Einstein

Savant de renume, Albert Einstein a avut o contribuție uriașă în fizică...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *