7 celebrităţi diagnosticate cu boala Alzheimer

Cea mai cunoscută şi întâlnită formă de demenţă, boala Alzheimer produce tulburări ale memoriei, ale gândirii și ale comportamentului. Este mai mult decât o boală a uitării, provocând o deteriorare cognitivă globală. În lume, se estimează că în jur de 50 de milioane de oameni suferă de demență, anual fiind depistate aproape 10 milioane de noi cazuri. Printre persoanele diagnosticate cu această boală se numără şi câteva personalităţi din lumea culturii, a politicii şi a cinematografiei.

Rita Hayworth

A fost numită „femme fatale” şi a fost una dintre cele mai apreciate actriţe de la Hollywood în anii ʼ40-ʼ50. Probabil cel mai cunoscut rol al său a fost cel din „Gilda” (1946). Pe plan personal, Rita Hayworth (1918 – 1987) a avut însă parte de multe deziluzii. A fost căsătorită de cinci ori şi a fost dependentă de alcool. Actriţa a fost diagnosticată cu boala Alzheimer în 1979, deşi simptomele apăruseră încă de prin 1960, când începuse să îşi uite din ce în ce mai des replicile pentru filmele în care a jucat.

Emil Cioran

Valorosul filozof român, Emil Cioran („Pe culmile disperării”) este o figură proeminentă a culturii române şi franceze. A părăsit România în 1937, iar după ce a primit o bursă de studii s-a stabilit în Franţa. După ce operele sale au fost interzise de regimul comunist, Cioran a decis să scrie doar în franceză. În ultima parte a vieţii, filozoful s-a luptat cu boala Alzheimer. Uita drumul spre casă, nu mai ştia cine este şi ce a făcut în viaţă, dar începuse să vorbească în română, limbă pe care nu o mai vorbise de peste 50 de ani. S-a stins din viaţă în 1995.  

Ronald Reagan

Cel de-al 40-lea președinte al SUA, Ronald Reagan (1911 – 2004) a fost numit şi „marele comunicator”, datorită modului în care a reuşit să se impună în faţa publicului. În acest sens, l-a ajutat cariera în radio şi cinematografie – a apărut în peste 50 de filme. Potrivit fiului său, Reagan ar fi manifestat simptome ale bolii Alzheimer încă din perioada mandatului de preşedinte, deşi diagnosticul a fost pus în 1994. Fostul preşedinte american s-a stins din viaţă la 93 de ani.

Rosa Parks

„Mama mişcărilor pentru drepturile civile”, Rosa Parks, o femeie de culoare din Alabama, SUA, a devenit celebră după ce, pe 1 decembrie 1955, a refuzat să cedeze locul său în autobuz unui alb. Prin acest gest simbolic contra segregaţiei, ea a contribuit la schimbarea mentalităţilor faţă de drepturile civile ale afro-americanilor. În ciuda ameninţărilor primite, ea a militat toată viaţa pentru respectarea drepturilor persoanelor de culoare. În 1996, Bill Clinton i-a oferit Medalia pentru Pace. Ultima parte a vieţii sale a fost marcată de boala Alzheimer cu care a fost diagnosticată. Rosa Parks s-a stins din viaţă în 2005, la vârsta de 92 de ani.  

Charles Bronson

Actorul din „Cei şapte magnifici” a încetat din viaţă în 2003, pe când avea 81 de ani. Cu doi ani înainte, el fusese diagnosticat cu boala Alzheimer. În ultima parte a vieţii, Charles Bronson a trăit departe de public, la ferma familiei sale din Vermont. Cea care i-a fost alături în ultimii ani din viață a fost cea de-a treia sa soție, Kim.  

Charlton Heston

Actor cunoscut mai ales pentru rolurile sale din filmele „El Cid”, „Planeta maimuțelor”, „Iulius Caesar” și „Cele Zece Porunci”, Charlton Heston (1923 – 2008) a suferit, la rândul lui, de boala Alzheimer. La fel ca și bunul său prieten, Ronald Reagan, Heston și-a făcut public diagnosticul, în 2002. În ultimul stadiul al bolii, Heston nu mai putea nici măcar să se plimbe sau să mănânce singur. În 1998, Heston a fost diagnosticat și cu cancer de prostată.

Peter Falk

Actorul care a dat viaţă rolului detectivului Columbo a încetat din viață în 2011. În 2007, Peter Falk a fost diagnosticat cu boala Alzheimer, informaţia fiind făcută publică de fiica sa, Catherine. Boala i-a furat actorului inclusiv amintirea potrivit căreia câștigase patru premii Emmy pentru rolul din serialul care l-a făcut celebru. 

Foto: pixabay

  

Written By
More from Renate Daily

Agatha Christie: cel mai mare mister al scriitoarei

Părintele literar al personajului Hercule Poirot, Agatha Christie a fost o personalitate...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *