COVID-19: întrebări esenţiale şi răspunsuri

Despre infecţia cu noul coronavirus aflăm aproape în fiecare zi informaţii noi. De exemplu, înţelegerea modului în care acest virus se transmite susţine importanţa distanţării sociale şi a altor obiceiuri care previn infectarea, potrivit specialiştilor de la Şcoala de Medicină Harvard.

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot cauza îmbolnăvire la oameni şi la animale. În cazul oamenilor, pot să apară infecţii respiratorii cu diverse grade de severitate – de la răceala comună la sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sau la sindromul respirator acut sever (SARS).

Ce este noul coronavirus?

Coronavirusul cel mai recent descoperit produce o boală infecţioasă, COVID-19, necunoscută specialiştilor înainte de focarul infecţios din Wuhan (China) din decembrie 2019.

De unde afli informaţii oficiale despre COVID-19?

Despre infecţia cu noul coronavirus s-au răspândit, mai ales în mediul online, şi informaţii greşite sau de tip fake news.

Pentru a afla informaţii sigure, verificate de specialişti, poţi accesa:

https://stirioficiale.ro/informatii

https://www.who.int/

https://www.cdc.gov

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/covid-19-basics

Date în timp real despre cazurile de COVID-19 în lume – Johns Hopkins University –

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Adulţii sănătoşi cu vârsta până la 65 de ani trebuie să îşi facă griji legate de COVID-19?

Da. Deşi riscurile de a muri din cauza complicaţiilor COVID-19 sunt mai mici în rândul oamenilor cu vârsta sub 65 de ani, şi la această categorie sunt întâlnite cazuri grave, cu complicaţii, care necesită spitalizare.

Care sunt simptomele COVID-19?

Unele persoane infectate cu noul coronavirus sunt asimptomatice. Când simptomele se manifestă, apar: temperatură crescută, tuse seacă, oboseală, pierderea poftei de mâncare, scăderea mirosului, dureri în corp. La unele persoane, COVID-19 declanşează febră mare, tuse severă şi dispnee (respiraţie greoaie), care pot indica prezenţa pneumoniei.

Simptomele COVID-19 se pot înrăutăţi după câteva zile de boală?

O persoană poate avea simptome uşoare o săptămână, pentru ca apoi manifestările să se înrăutăţească rapid. Anunţă medicul dacă simptomele se agravează rapid. De asemenea, ia legătura cu medicul dacă ai unul dintre următoarele simptome: respiraţie greoaie, durere sau presiune constantă în piept, confuzie.

Ce poate însemna apariţia respiraţiei greoaie?

Dispneea face referire la greutatea de a respira (dispnee), la senzaţia că nu mai ai aer să respiri. Sunt însă şi situaţii când acest simptom nu este îngrijorător. De pildă, poate să apară în anxietate, caz în care dispare când stările de nelinişte trec. Când este acest simptom motiv de îngrijorare? Dispneea este o manifestare care nu trebuie trecută cu vederea când fiecare încercare de a respira este un efort dificil, când efectiv simţi că nu mai ai aer.

Totodată, este bine să ştii că dispneea – atunci când nu este însoţită de tuse şi febră – poate să aibă şi altă cauză decât COVID-19.   

Este pierderea mirosului un simptom al COVID-19?

Specialiştii au identificat anosmia (pierderea mirosului) ca fiind un simptom al infecţiei cu SARS-Cov-2. Acest lucru nu este însă surprinzător; se ştie că infecţiile virale sunt o cauză importantă a slăbirii mirosului. Anosmia este un simptom care îi ajută pe medici să identifice persoanele care nu au alte manifestări, dar care ar putea fi infectate cu noul coronavirus. În Coreea de Sud, 30% dintre persoanele cu simptome uşoare care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 au avut ca semn principal anosmia.

Academia Americană de Otolaringologie și Chirurgia capului și a gâtului a recomandat ca anosmia să fie inclusă printre simptomele standard ale COVID-19.

Alte cauze ale anosmiei sunt alergiile şi diverse infecţii virale, inclusiv cele cu rinovirusuri care cauzează răcelile comune.

După cât timp de la contaminarea cu noul coronavirus apar simptomele?

Potrivit studiilor publicate recent, perioada dintre infectare cu SARS-Cov-2 şi apariţia simptomelor este, în medie, de 5-6 zile. Totuşi, sunt şi situaţii în care manifestările au apărut după 3 zile, iar alteori după 13 zile. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă autoizolarea şi monitorizarea simptomelor 14 zile post-expunere.

Cum se transmite noul coronavirus?

SARS-Cov-2 se transmite prin secreţiile respiratorii (tuse, strănut, vorbire) ale persoanei infectate. Transmiterea se poate face şi în urma atingerii suprafeţelor contaminate cu secreţii, când o persoană atinge astfel de suprafeţe, apoi duce mâna la gură, ochi sau nas. Potrivit studiilor realizate până în prezent, picăturile contaminate ale persoanei infectate pot ajunge până la o distanţă de 2 metri – iată de ce este importantă distanţarea socială. Aerosolii care poartă particulele virale se pot menţine în aer cel mult 3 ore. Când o persoană sănătoasă inhalează aceste particule, se produce îmbolnăvirea. Acest lucru arată cât de important este să purtăm măşti de protecţie – atât persoanele infectate, cât şi persoanele sănătoase.

Încălzirea vremii duce la dispariţia coronavirusului?

Unele virusuri, cum sunt cele care produc gripa şi răcelile, se transmit mai uşor în sezonul rece. Însă îmbolnăvirea este posibilă şi în lunile cu temperaturi crescute.

Cât rezistă noul coronavirus pe suprafeţe?

Potrivit unui studiu recent, noul coronavirus poate rezista până la 4 ore pe cupru, până la 24 de ore pe carton şi până la 2-3 zile pe plastic şi oţel inoxidabil.

Cum poţi preveni infecţia?

Spălarea mâinilor cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde este cea mai bună măsură pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus. Dacă acestea nu sunt la îndemână, se recomandă folosirea dezinfectanţilor pe bază de alcool (70%). Dezinfectarea suprafeţelor pe care le atingem frecvent este o măsură utilă în prevenirea infecţiei cu noul coronavirus.

Poţi contracta noul coronavirus dacă mănânci hrană pregătită de o persoană contaminată?

Încă se fac descoperiri despre SARS-Cov-2. Nu este destul de clar dacă este posibilă contaminarea în urma consumării mâncărurilor preparate de o persoană infectată. Dacă acest lucru se întâmplă, probabil este o excepţie. SARS-Cov-2 a fost descoperit în materiile fecale ale unor persoane, de aceea contaminarea în acest mod nu poate fi exclusă. În cazul preparării termice la temperaturi înalte, coronavirusul este distrus.

Ar trebui să te vaccinezi antigripal?

Vaccinul antigripal nu oferă protecţie faţă de COVID-19, dar este recomandat  întrucât previne complicaţiile posibile.

Sursă:

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/covid-19-basics

Written By
More from Renate Daily

Orașul unde este interzis să mori. Nici naşterile nu sunt posibile

Localitatea Longyearbyen din Norvegia este renumită prin multe aspecte, dar probabil cel...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *