Poate supravieţui coronavirusul pe încălţăminte?

Preocuparea pentru igiena personală este mai crescută ca de obicei în contextul pandemiei de coronavirus. Mulţi dintre noi ne întrebăm probabil dacă încălţămintea poate „transporta” noul coronavirus. Medicul pneumolog Joseph Khabbaza de la Clinica Cleveland din SUA a adus câteva lămuriri în această problemă.

Până acum, doar un studiu de mica amploare a adus informaţii potrivit cărora noul coronavirus poate fi detectat şi pe încălţăminte. În orice caz, este puţin probabil ca aceasta să fie o modalitate importantă de transmitere a noului coronavirus, a subliniat pneumologul Joseph Khabbaza.

Cercetătorii care au efectuat studiul au prelevat probe de pe mai multe suprafeţe din spitalul din Wuhan, China, unde au fost trataţi pacienţii cu COVID-19. A  fost descoperit material genetic al noului coronavirus în jumătate din probele prelevate de pe încălţămintea personalului medical. De asemenea, au fost descoperite dovezi ale existenţei virusului pe podea, inclusiv în zone unde nu au fost trataţi pacienţi cu COVID-19. Acest lucru arată că încălţămintea poate fi un vector pentru noul coronavirus. Însă studiile cercetătorilor nu au determinat cantitatea de „virus viabil” de pe încălţăminte sau de pe podea. Acest lucru arată că nu se ştie cu exactitate dacă virusul de pe aceste suprafeţe ar fi putut produce îmbolnăvire dacă o persoană ar veni în contact cu ele.

Nu a fost efectuat un test asemănător în afara unei unităţi medicale în care să se afle pacienţi cu infecţie activa COVID-19.

Deocamdată, ceea ce se ştie sigur este că virusul este transmis de la o persoană la alta prin intermediul picăturilor respiratorii, pe care oamenii le elimină prin expiraţie atunci când vorbesc, tuşesc sau strănută. Picăturile contaminate pot ajunge pe diverse suprafeţe, iar infectarea este posibilă când aceste suprafeţe sunt atinse de o persoană care îşi duce apoi mâna la gură, nas sau ochi.

În cazul în care coronavirusul ajunge pe încălţăminte, te poţi infecta dacă atingi cu mâna pantoful, apoi îţi duci mâna nespălată la gură, nas sau ochi.

De aceea, este recomandat să nu mergi prin casă cu încălţămintea purtată afară, să te speli bine cu apă şi săpun 20 de secunde, să practici distanţarea socială şi să eviţi să îţi atingi faţa când ai mâinile neigienizate.

Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

Elisabeta sau Carmen Sylva, prima regină a românilor

Prima și cea mai longevivă regină a României, Elisabeth Pauline Ottilie Luise...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *