Există mai multe tipuri de inteligență. Tu pe care o ai?

Ne naștem cu inteligența sau o dobândim pe parcursul vieţii? Inteligența este una dintre marile preocupări ale oamenilor de știință. Există şi numeroase teorii despre diferitele tipuri de inteligență cu care am fi dotați. Despre acestea vorbește și Howard Gardner în cartea „Inteligențele multiple”.

Inteligența lingvistică

Acest tip de inteligență, numită și verbală, presupune utilizarea limbajului atât pentru a-i înțelege pe ceilalți, cât mai ales pentru a exprima gândurile proprii. Persoanele care au inteligență lingvistică învață cu ușurință limbi străine, sunt pasionate de citit, de scris și au o ușurință în a reține cuvinte și expresii noi sau de a memora imagini sau situații. Indivizii care „manipulează” limbajul în scris sau oral posedă acest tip de inteligență, întâlnită la scriitori, avocați, poeți.  

Inteligența logico-matematică

Pentru a avea acest tip de inteligenţă, este nevoie de un talent deosebit în ceea ce privește analiza, logica, observarea și rezolvarea problemelor. Inteligența logico-matematică permite analiza cauzelor și a consecințelor, formularea de ipoteze complexe, rezolvarea operațiilor matematice și interpretarea cantităților. Inteligența logico-matematică implică o dimensiune non-verbală și abstractă în ceea ce privește funcționarea creierului, întrucât soluțiile se pot anticipa înainte de a fi demonstrate. Einstein este cel mai potrivit exemplu pentru inteligența logico-matematică.

Inteligența muzicală

Capacitatea de a gândi în rime și melodii, cea de a recunoaște modele muzicale, de a le memora, interpreta, de a le crea, de a fi sensibil la muzicalitatea cuvintelor și a frazelor, acestea sunt câteva dintre coordonatele inteligenței muzicale. Încă din copilărie, unele persoane posedă această inteligență în stare „brută”. Cei care excelează în acest domeniu fac audiența să vibreze prin nuanțe, schimbări de ritm sau alte astfel de „manevre”, fie cu vocea, fie cu ajutorul instrumentelor muzicale. Mozart este un model excelent pentru inteligența muzicală.

Inteligența vizual-spațială

Inteligența spațială îi permite unui individ realizeze mental o reprezentare a lumii. De pildă, amerindienii călătoreau în pădure cu ajutorul reprezentării mentale a teritoriului, reușind să vizualizeze puncte de reper (cursuri de apă, lacuri, tipuri de vegetație, munți), de care se foloseau pentru a avansa. La fel pot proceda și navigatorii care se deplasează fără ajutorul unor instrumente specifice.

Inteligența vizuală permite crearea unor opere de artă și artizanale, de a armoniza obiecte vestimentare, decorațiuni interioare, cu alte cuvinte, dă posibilitatea de a gândi în imagini. Geografii, pictorii, creatorii de modă, arhitecții, fotografii, cameramanii au nevoie de inteligență vizual-spațială.

Inteligența kinestezică

Presupune capacitatea de folosire a corpului pentru comunicare sau exprimare în viața de zi cu zi sau într-un context artistic. Capacitatea de a manevra cu ușurință obiecte și de a face sport presupune existența inteligenței kinestezice. Aceasta implică și un potențial intelectual, de exemplu, pentru a anticipa unele mișcări sau pentru coordonare. Dansurile, meșteșugurile și chirurgia sunt câteva dintre domeniile care necesită inteligență kinestezică.  

Inteligența interpersonală

Este numită și inteligență socială și permite unui individ să acționeze și să reacționeze în societate. Inteligența interpersonală permite constatarea diferențelor de temperament, de caractere și motivele de acțiune ale unui individ sau altul. Ea implică empatie, cooperare și toleranță față de ceilalți. De asemenea, inteligența interpersonală îi dă ocazia unui individ de a detecta intențiile interlocutorului chiar dacă acestea nu au fost declarate, de a rezolva probleme legate de relațiile cu ceilalți, de a înțelege și de a formula soluții pentru a-i ajuta pe cei din jur. Maria Tereza este un exemplu de inteligență interpersonală extraordinară.

Inteligența intrapersonală

Aptitudinea de a face o introspecție, de intentificare a sentimentelor, de analizare a gândirii, a comportamentelor și a emoțiilor proprii sunt repere ale inteligenței intrapersonale. Aceasta permite înțelegerea propriei persoane, a limitelor și reacțiilor personale, dar și capacitatea de a cere ajutor în caz de nevoie. Inteligența intrapersonală ne oferă posibilitatea de a ne rezolva problemele legate de propria personalitate. Ea este strâns legată de inteligența interpersonală, întrucât, pentru a-i putea înțelege pe ceilalți, este important să ne conștientizăm și să ne controlăm propriile emoții.

 Foto: pixabay

Written By
More from Renate Daily

Vizierele de protecţie: te protejează sau nu de coronavirus?

Personalul medical, vânzătorii de la magazine, farmaciştii, pompierii şi poliţiştii sunt câteva...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *