Stângaci celebri. Curiozităţi despre cei care îşi folosesc preponderent mâna stângă

În majoritatea cazurilor, stângăcia este depistată în copilărie, când cei mici învaţă să scrie. Unii părinţi, educatori şi învăţători încearcă să corecteze acest lucru, dar a fi stângaci nu este un defect, iar faptul că Einstein şi Leonardo da Vinci au folosit, la rândul lor, mâna stângă pentru a scrie este o dovadă în acest sens. În jur de 12% din populaţia lumii este stângace.

Pentru mulţi părinţi, „stângăcia” copilului este considerată o adevărată problemă. Probabil din cauza unor idei preconcepute, unii părinţi îşi obligă copilul stângaci să se corecteze. A fi stângaci nu este nici defect, nici boală, ceea ce înseamnă că nu necesită tratament, întrucât nu afectează în vreun fel dezvoltarea fizică şi psihică a copilului. De ce unele persoane folosesc mâna stângă pentru a scrie şi nu pe cea dreaptă, ca în cazul majorităţii? Coordonarea diferenţelor de utilizare a unei anumite părţi a corpului este dată de emisferele cerebrale. Emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului, iar cea dreaptă, partea stângă. Astfel, persoanele stângace sunt coordonate cu preponderenţă de emisfera dreaptă, asociată cu creativitatea, precum şi cu orientarea în spaţiu. Cu această lateralitate ne naştem, nu o dobândim.

Părinţii se pot întreba dacă nu cumva cel mic va fi stângaci chiar din primii ani de viaţă, când copilul realizează majoritatea activităţilor numai cu mâna stângă. În jurul vârstei de doi ani, când poate mânui ustensilele de scris, părinţii şi specialiştii îşi pot face o idee mai clară dacă acesta va fi sau nu stângaci. În unele cazuri, este posibil ca micuţul să fie ambidextru, adică poate folosi cu îndemânare ambele mâini pentru efectuarea celor mai multe activităţi. Există şi unele teste neurologice care pot indica lateralitatea copilului. Copiii stângaci care sunt forţaţi de părinţi să scrie sau să mănânce cu mâna dreaptă pot întâmpina unele dificultăţi de orientare şi unele tulburări. Unii pot fi neatenţi la ore, ceea ce atrage şi obţinerea unor rezultate slabe la învăţătură. De asemenea, cei mici pot dezvolta şi unele neîndemânări, ticuri, inhibare a expresivităţii, frustrări şi tulburări emoţionale la maturitate. În plus, această corectare poate reduce şi talentele artistice.

Ziua Internaţională a Stângacilor este celebrată pe 13 august, cu scopul de a conştientiza dezavantajele pe care le au stângacii într-o lume a dreptacilor, cu motto-ul „Sărbătoreşte dreptul tău de a fi stângaci”. Această sărbătoare a fost celebrată prima dată în anul 1976, în SUA.

Concluzii interesante ale studiilor

Cercetările arată că la stângaci există o conectivitate îmbunătăţită între cele două emisfere, prin urmare, prezintă o procesare superioară a informaţiilor. Acest lucru sugerează că stângacilor li s-ar potrivi profesii precum cea de muzician, arhitect, jucător de şah, care presupun procesare efcicientă a informaţiilor.    

Un alt studiu a arătat că stângacii au gândirea mai rapidă şi că reacţionează mai prompt la stimuli. De asemenea, stângacii pot obţine rezultate mai bune în sport.

O cercetare (Cerebral Dominance: The Biological Foundations) a arătat că persoanele stângace au o probabilitate de 11% de a avea o alergie în comparaţie cu dreptacii. De asemenea, aceeaşi cercetare a arătat şi că stângacii au un risc de 2,5 ori mai crescut de a fi diagnosticaţi cu o boală autoimună precum artrita reumatoidă. Totodată, şi migrenele, psihozele şi tulburările de somn pot să apară mai des la persoanele care îşi folosesc mâna stângă pentru a scrie. Alte cercetări au arătat că stângacii sunt mai predispuşi emoţiilor negative şi suferă mai des de complexe de inferioritate.

Stângaci faimoşi

Istoria mai veche sau mai recentă este plină de exemple de personalităţi stângace. Printre acestea, se numără: Aristotel, Alexandru cel Mare, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Mark Twain, Mozart, Einstein, Ludwig Van Beethoven, Lewis Carroll, Napoleon Bonaparte, Winston Churchill, Marie Curie, Bill Gates, Barack Obama, Oprah Winfrey, Neil Armstrong, Paul McCartney, Spike Lee, Charlie Chaplin, Sylvester Stallone, Lionel Messi, Martina Navratilova, Henry Ford, Jerry Seinfeld, Jean-Paul Gaultier, Mark Zuckerberg, Ringo Star, Lady Gaga, David Bowie, John McEnroe, Angelina Jolie, Jimi Hendrix, Steve Jobs, Kurt Cobain, David Letterman.

Foto: Pixabay

Citeşte şi: Prinţesa Diana: ultimele cuvinte înainte de a muri

Written By
More from Renate Daily

Vizierele de protecţie: te protejează sau nu de coronavirus?

Personalul medical, vânzătorii de la magazine, farmaciştii, pompierii şi poliţiştii sunt câteva...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *