Fobiile celebrităţilor. De ce se temea Napoleon

Fobiile, cea mai frecventă tulburare de anxietate, reprezintă frica excesivă și nejustificată față de diverse situații, locuri, obiecte sau animale.

În afară de frica în sine, persoana cu fobii are și simptome de ordin fizic: respirație accelerată, senzația de sufocare, greață, dureri în piept. În cele mai multe cazuri, fobiile sunt rezultatul unor experiențe traumatizante din copilărie și pot afecta pe oricine, indiferent de statutul social. Și în rândul unor personalități cunoscute întâlnim tot felul de fobii. De exemplu, Sigmund Freud, considerat părintele psihanalizei, avea fobie față de arme și față de ferigi. Alfred Hitchcock avea ovofobie, adică frică față de ouă, din cauza căreia nu a gustat niciodată acest aliment.  

Napoleon Bonaparte

Neînfricat în lupte, Napoleon avea temeri și fobii inofensive. Marele lider suferea de ailurofobie, adică teamă exagerată și nemotivată față de pisici. Napoleon era terorizat de prezența acestor animale și se spune că avea chiar și alergie la ele. Se povestește că această teamă o avea din copilărie, când doica sa l-a lăsat singur, în prezența unei pisici. Este foarte posibil ca pisica să îi fi părut prea mare viitorului împărat al Franței, ceea ce i-a indus un puternic sentiment de teamă, pe care l-a avut tot restul vieții. Ailurofobia este întâlnită și la alți lideri care au scris istoria, printre aceștia numărându-se Iulius Cezar, Ginghis Han, Alexandru cel Mare, țarul Nicolae al II-lea, Benito Mussolini și Adolf Hitler. 

Citeşte şi: Personalităţi care ar fi trebuit să se afle pe vasul Titanic

Nikola Tesla

Faimosul inventator, cu realizări notabile în domeniul electromagnetismului și electricității, avea misofobie. Cunoscută și ca germofobie, aceasta reprezintă teama irațională față de microbi, care determinină persoana afectată să se spele des pe mâini, pentru a ține germenii la distanță. Se spune că savantul evita să dea mâna cu oamenii sau cu obiectele posibil contaminate și obișnuia să își curețe farfuriile obsesiv, cu 18 șervețele. Într-unul dintre articolele sale, a prezis că electricitatea va duce la descoperiri precum băile electrice, care vor ajuta la eliminarea microbilor.

Se pare că omul de știință suferea de tulburare obsesiv-compulsivă, care este posibil să îi fi alimentat teama față de germeni. De asemenea, Tesla era obsedat de cifra trei și se spune că unele acțiuni, precum plimbările în jurul unei clădiri, de pildă, le efectua de trei ori. Este cunoscută și teama sa față de bijuterii, în special față de cerceii cu perle.

Richard Nixon

Cel de-al 34-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a rămas în istorie mai ales prin prisma scandalului Watergate. Un lucru mai puțin știut despre Richard Nixon este teama sa exagerată față de spitale, fobie care poartă numele de nosocomefobie. Președintele american avea ferma convingere că „nu va scăpa viu dacă va păși într-un spital“. Teama sa nejustificată a mers atât de departe încât, în 1974, când un cheag de sânge îi amenința sănătatea, a fost pe punctul de a refuza să se interneze în spital pentru a primi tratamentul cuvenit. După ce medicii și apropiații i-au spus că își poate pierde viața, a acceptat să se interneze. Potrivit psihologilor, unii oameni asociază spitalele cu tragedii precum accidentele sau chiar cu moartea. 

Hans Christian Andersen

Conform biografului său, Jackie Wullschlager, scriitorul danez Hans Christian Andersen se temea îngrozitor că va fi îngropat de viu. Este vorba despre tafofobie, care descrie teama irațională de a fi îngropat de viu. Se spune că avea lângă patul în care dormea un bilet în care era scris că nu este mort, ci doar „arată astfel pentru că doarme“.

Aceeași teamă a avut-o și compozitorul Frederic Chopin. Înainte de a muri, el a cerut o hârtie, pe care a scris: „Deoarece acest pământ mă sufocă, vă implor să îmi deschideți corpul, astfel nu voi fi îngropat de viu“. Conform dorinței sale, inima i-a fost scoasă, fiind păstrată în prezent în Biserica Sfânta Cruce din Polonia. 

De asemenea, președintele american George Washington suferea de tafofobie. În 1799, când se afla pe patul de moarte, le-a cerut apropiaților să îi lase corpul neîngropat vreo două zile, în eventualitatea în care… încă ar fi în viață.  

Alfred Nobel se temea că va fi îngropat de viu, de aceea a cerut ca autopsia sa să fie efectuată de un medic „competent“. O autopsie amănunțită a cerut și pictorul Auguste Renoir, care a solicitat ca medicul să facă „tot ceea ce este necesar“ pentru a se asigura că nu mai trăiește. Și Arthur Schopenhauer și Nikolai Gogol au avut teama că vor fi îngopați de vii.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Cum au apărut legile lui Murphy

Indiferent dacă este vorba de diverse activităţi neînsemnate din viaţa de zi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *