Singura mănăstire din România în care accesul femeilor este interzis

Se ştie că la Muntele Athos accesul femeilor nu este permis. Dar avem şi în România un astfel de loc, o mănăstire destinată exclusiv călugărilor şi credincioşilor de sex masculin care vin aici să se reculeagă.

Mănăstirea Frăsinei, din localitatea Muereasca, județul Vâlcea, este lăcaşul de cult unde accesul femeilor este interzis, fiind cunoscută şi ca „Athosul românesc”. Sfântul Ierarh Calinic este cel care a luat această decizie şi se pare că ideea i-a venit după ce a făcut o vizită la Muntele Athos.

„Văzând toate rânduielile care erau acolo, trăind împreună şi cu călugări români care erau în Sfântul Munte, a avut o mare râvnă pentru ca să facă o mănăstire – dacă este cu putinţă – după regula Sfântului Munte, cu acelaşi regim. Şi a făcut asta la Mănăstirea Frăsinei. Iar ca să-i ferească pe călugări de ispite, Episcopul Calinic a aruncat un blestem asupra oricărei femei care ar fi încălcat regulile impuse de el. Iar la cele care vor păzi această rânduială să vină binecuvântarea lui Dumnezeu şi, spune, şi blagoslovenia smereniei noastre asupra lor”, a declarat Preotul arhimandrit Ioachim Popa citat de Digi 24.

„Legământ cu blestem”

La aproximativ doi kilometri înainte de poarta mănăstirii se află un panou cu un avertisment: „Strict interzisă urcarea mai sus a persoanelor feminine”, prin „Legământul Sfântului Calinic”.

Pe măsura apropierii de mănăstire, mai apare un panou: „Atenţie, legământ cu blestem! Femeile nu au acces la mănăstirea de sus.”

Cu toate că interdicţia nu are un temei legal, multe femei evită să calce pragul mănăstirii, de teama blestemelor care s-ar putea abate asupra lor.

Există şi câteva legende care au circulat printre localnici. Astfel, femeile care au îndrăznit să nu ţină cont de interdicţie au avut parte de tot felul de nenorociri.

Foto: Pixabay, historia.ro

Citeşte şi: Semnificaţia numerelor biblice

Written By
More from Renate Daily

Alimente pe care familia regală britanică nu le consumă

Membrii familiei regale au numeroase avantaje, dar şi anumite interdicţii. În cazul...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *