Aurel Persu, creatorul primului automobil aerodinamic din lume

Numele Aurel Persu este probabil necunoscut pentru mulţi dintre noi. Este unul dintre românii cu realizări deosebite şi este bine să ştim mai multe despre activitatea sa.

Inginerul Aurel Persu este constructorul primului automobil cu profil aerodinamic din lume. În volumul „Automobile aerodinamice în Europa şi în Statele Unite“, publicat în germană şi în engleză, specialistul român este descris astfel: „Şi România a avut un specialist în aerodinamică, un strălucit inginer care trebuia de mult trecut în elita mondială a tehnicienilor. Numele lui este Aurel Persu“.

Absolvent al Şcolii Superioare Tehnice din Berlin-Charlottenburg, Persu a fost medaliat de Ministerul Instrucţiunii Publice din Germania pentru un studiu în domeniul comportării navelor în spaţiul cosmic. Înainte de invenţia sa de referinţă, inginerul român a construit, în preajma Primului Război Mondial, un automobil cu propulsie electrică, expus la  Muzeul Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” din Bucureşti.

Cum arăta maşina ideală pentru inginerul român

Aurel Persu a efectuat mai multe experimente în laborator şi a ajuns la concluzia că forma potrivită a unui autovehicul în mişcare este cea asemănătoare picăturii de apă în cădere. El a construit primul automobil aerodinamic cu bani proprii, în Germania, între anii 1922 – 1924. Caroseria a fost construită la diverse ateliere din Berlin, informează Institutul Cultural Român. Persu a adus automobilul în România, parcurgând peste 120.000 de kilometri, cu viteza maximă de 80 km pe oră.

La 13 noiembrie 1922, inginerul român a adresat o cerere de brevetare, iar brevetul a fost obţinut la 19 septembrie 1924.

Automobilul său a fost donat Muzeului Naţional Tehnic „Dimitrie Leonida” în 1969, fiind funcţional şi în prezent.

Automobilul lui Aurel Persu în 1924. Foto: Wikipedia

Este bine de ştiut că Persu a refuzat să vândă brevetul concernelor General Motors şi Ford, pentru că aceşti giganţi din industria auto nu au garantat că vor produce în serie automobilul.

Foto: icr.ro

Aurel Persu a fost conferențiar la Școala Politehnică și director general la Fabrica de avioane I.A.R. Brașov. S-a stins din viaţă în 1977, în urma unui infarct produs, se pare, de dărâmarea casei sale de pe Calea Victoriei.

@drenate

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Maica Tereza: lecţii de viaţă care ne învaţă să fim mai buni

„Dacă îi judeci pe oameni, nu îţi mai rămâne timp să-i iubeşti”....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *