Elisabeta sau Carmen Sylva, prima regină a românilor

Prima și cea mai longevivă regină a României, Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied avea 26 de ani când a venit în România, în anul 1869, pentru a se căsători cu Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. A fost o cunoscută protectoare a artelor, precum şi poetă şi scriitoare, semnându-se cu pseudonimul Carmen Sylva.

Regina Elisabeta – Elisabeth Pauline Ottilie Luise – s-a născut la 29 decembrie 1843 într-o familie princiară germană. Tatăl său era prinţul Herman de Wied, iar mama sa, prinţesa Maria de Wied, fiica unui duce. În copilărie, s-a arătat interesată în special de literatură, muzică şi limbi străine. Inteligenţa, frumuseţea şi originile princiare au fost calităţi care i-au oferit oportunitatea de a intra în cele mai importante familii regale ale epocii. În 1861, l-a cunoscut pe principele Carol de Hohenzolern. Cei doi se vor revedea peste opt ani, când Carol, instalat la tron, îşi căuta o soţie.

În 1869, are loc căsătoria dintre prinţesa Wied şi Carol I, în Germania, la palatul din Neuwied. A devenit în 1881 prima regină a României după ce ţara noastră a fost recunoscută ca regat de Înalta Poartă şi de Puterile Centrale. Pe 8 septembrie 1870 se năştea primul şi singurul copil al cuplului, Maria. O tragedie avea însă să îi umbrească bucuria de părinte. În primăvara anului 1874, când ţara era cuprinsă de o epidemie de scarlatină, Maria s-a îmbolnăvit şi a murit. Regina va pierde următoarele sarcini, resemnându-se că nu va putea oferi ţării un moştenitor. Potrivit regulilor monarhice, a fost numit succesor Ferdinand, nepotul lui Carol I.

Regină dedicată

Deşi era la curent cu situaţia politică a ţării, regina Elisabeta nu s-a amestecat în acest domeniu. Şi-a sprijinit poporul prin organizarea spitalelor de campanie în timpul Războiului de Independenţă. La propunerea ei, Palatul Domnesc a devenit locul de întâlnire a femeilor care confecţionau cearşafuri şi bandaje pentru spitale.

A încurajat doamnele din înalta societate să strângă şi să doneze bani pentru a spriniji actele de caritate. Era renumită pentru implicarea şi pentru bunătatea sa, fiind numită, nu de puţine ori, mama răniţilor. A înfiinţat o societate prin care a distribuit medicamente gratuite celor care aveau nevoie de ele. Regina Elisabeta a organizat la castelul Sinaia un centru de meşteşuguri. De multe ori purta cu mândrie costumul popular românesc.

Carmen Sylva, pseudonimul literar

În 1880, regina Elisabeta a publicat trei poeme, semnându-se cu pseudomimul Carmen Sylva („Cântecul pădurii“). A avut o carieră literară bogată, în care i-au apărut peste 50 de volume de poezii, romane, nuvele, eseuri, piese de teatru, basme și colecții de aforisme. A devenit imediat cunoscută nu numai în Europa, ci în întreaga lume, ca adevărată ambasadoare a României. Potrivit unui sondaj din 1905 publicat de un cotidian german, era a cincea persoană importantă din lume. A încurajat numeroase talente și s-a înconjurat adesea de oameni de arte – muzicieni, pictori, scriitori.

După trecerea în neființă a Regelui Carol I (27 septembrie 1914), regina Elisabeta s-a retras la Curtea de Argeș, pentru a fi mai aproape de mormântul lui. S-a stins din viață în 1916, din cauza unei pneumonii. A fost înmormântată lângă soțul său, iar la dorința sa, au fost aduse alături de mormintele lor, și rămășițele fiicei lor, Maria.

Citeşte şi: Ce scria Regina Maria în jurnal după ce s-a vindecat de gripa spaniolă

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Marilyn Monroe: a fost Kennedy marea ei iubire?

Frumusețe care inspira senzualitate și feminitate prin toți porii, Marilyn Monroe a...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *