Chipul lui Decebal de la Dunăre, cea mai înaltă sculptură în munte din Europa

Cine ajunge în zona Cazanelor Dunării nu trebuie să rateze Chipul lui Decebal din stâncă. Este un important obiectiv turistic cu care ne mândrim şi peste hotare.

Chipul lui Decebal sculptat în stâncă în Clisura Dunării a fost inclus de jurnaliştii de la Business Insider în top cinci al celor mai mari statui din lume, alături de Statuia Libertăţii, Colosul din Rodos, Buddha din Myanmar şi Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Cel care a avut ideea construirii chipului lui Decebal în zona Cazanelor este Iosif Constantin Drăgan (1917 – 2008), om de afaceri român şi iubitor al culturii şi artelor. Proiectul Chipul lui Decebal a costat peste un milion de dolari. Prin această construcție, Iosif Constantin Drăgan, istoric pasionat, a dorit să marcheze contribuția românilor la formarea culturii europene.  

Sculptură realizată în 10 ani

Chipul lui Decebal de la Dunăre, care avea să devină cea mai înaltă sculptură în munte din Europa, a fost construită între anii 1994 şi 2004, de sculptori alpinişti conduşi de Florin Cotarcea, sculptor din Orşova.

Statuia are înălțimea de 55 de metri și lățimea de 25 de metri, iar sub chipul regelui dac este scris în latină „Decebalus Rex Dragan Fecit” („Regele Decebal – făcută de Drăgan”).

Lungimea ochilor este de 4,3 metri, iar cea a nasului de 7 metri. Chipul lui Decebal este orientat către Tabula Traiana, placă memorială antică aflată pe malul sârbesc al Dunării, realizată de împăratul roman pentru a-și marca victoriile. Realizarea construcției a implicat o muncă asiduuă, cu defrișările tufișurilor de pe stâncă, după care s-au îndepărtat bucățile de rocă friabile. Amplasarea stâncii a făcut imposibilă folosirea utilajelor grele, astfel că materialele necesare au fost urcate de muncitori. Câteva dintre pericolele muncii la celebra statuie au fost înălţimea, căldura şi viperele.

Citeşte şi: Ziduri celebre din lumea întreagă

Sculptura este una dintre cele mai importante puncte turistice de la Cazanele Dunării.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Blugii: de la salopetă de muncă la pantaloni la modă

Practici sau utili, blugii par că nu se vor demoda niciodată. Transformaţi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *