Laika, primul animal trimis în spaţiu

Pe 3 noiembrie 1957, maidaneza Laika ajungea pe orbită la bordul navei sovietice Sputnik 2. Era primul animal lansat în spaţiul cosmic, precum şi prima fiinţă vie care a murit în afara Pământului.

După succesul obţinut cu Sputnik 1 (4 octombrie 1957) Nikita Hruşciov, preşedintele URSS de atunci, dorea o altă misiune răsunătoare. Totodată, ruşii doreau să îşi demonstreze superioritatea faţă de SUA în ceea ce priveşte cucerirea spaţiului. Specialiştii ruşi din domeniu au avut misiunea de a transporta în spaţiu un pasager în viaţă. Astfel s-a decis ca pasagerul să fie un câine de pe stradă, fără stăpân, care să fie obişnuit cu condiţiile grele precum lipsa hranei şi frigul extrem. Specialiştii erau interesaţi să găsească femele, pentru că nu au nevoie să îşi ridice un picior pentru a urina, ceea ce înseamnă că aveau nevoie de mai puţin spaţiu. A fost aleasă Laika, o corcitură femelă care avea trei ani şi greutatea de cinci kilograme. A fost favorită datorită firii ei docile. I s-au dat mai multe nume şi porecle, dar a fost ales Laika pentru că este uşor de reţinut şi de pronunţat. Alţi doi câini, Albina şi Muşka, au fost antrenaţi pentru zborul cu Sputnik 2.

La ce experimente s-a recurs

Experimentele la care au fost supuse animalele nu au fost nicidecum uşoare. Câinii au fost ţinuţi în cuşti progresiv mai mici, timp de 20 de zile. De asemenea, au fost plasaţi în centrifuge care simulau acceleraţia rachetei, timp în care pulsul câinilor se dubla. Câinii au fost supuşi unor zgomote care le imitau pe cele din interiorul unui vehicul spaţial, fiind hrănite cu hrană concentrată sub formă de jeleu.

Destinul tragic

Sputnik 2 a fost lansat pe 3 noiembrie 1957, la 05.30, din Kazahstan, de pe viitorul cosmodrom Baikonur. Laika a fost plasată pe satelit cu câteva zile înainte de lansare. Specialiştii ştiau că este o chestiune de timp până ce Laika va muri. În momentul acceleraţiei, parametrii vitali ai căţeluşei s-au modificat simţitor: respiraţia a crescut de trei-patru ori, ritmul cardiac era de 103 bătăi/minut înaintea lansării, crescând la 240 în timpul acceleraţiei. După patru ore, şi-a recăpătat ritmul cardiac normal. După ce satelitul a ajuns pe orbită, partea frontală s-a desprins, însă blocul A nu s-a separat, lucru care a dus la defectarea sistemului termic din containerul în care se afla câinele.

Foto credit: Ria.ru

Din cauza lipsei unei protecţii suficiente contra radiaţiilor solare, temperatura în care se afla Laika a crescut simţitor şi a depăşit 40 de grade Celsius. Din pricina căldurii şi a deshidratării, Laika a murit la câteva ore după lansare. În variantele oficiale ale autorităţilor, se vorbea despre „starea bună de sănătate a Laikăi”. Conform anunţurilor oficiale, Laika a murit după 10 zile, otrăvită cu o substanţă care i s-a introdus în hrană, pentru a evita o moarte dureroasă în timpul reintrării capsulei spaţiale în atmosferă. Totodată, au fost oferite informaţii contradictorii. S-a spus că Laika a murit din cauza lipsei de oxigen sau că a fost eutanasiată. În 2002, doctorul Dimitri Maleshenkov, unul dintre savanţii din spatele misiunii Sputnik 2, a declarat că Laika a murit după 5 – 7 ore de la lansare, din cauza stresului şi a supraîncălzirii.  

La 14 aprilie 1958, satelitul Sputnik s-a dezintegrat deasupra Antilelor.

Primul cosmonaut din lume

Cele nouă rotații efectuate în jurul Terrei au făcut din Laika primul cosmonaut al planetei, sacrificat în numele succesului viitoarelor misiuni spațiale, potrivit Adiliei Kotovskaia, expert în biologie. Laika a fost prima fiinţă trimisă în Cosmos, precum şi prima victimă a cursei pentru cucerirea spaţială. În 2008, în Rusia a fost dezvăluită o statuie de bronz reprezentând-o pe Laika pe o rachetă.

Citeşte şi: Locuri emblematice din Rusia

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Ritualul servirii ceaiului în China, Japonia şi Anglia

Pentru culturi precum cea chineză sau cea japoneză, servirea ceaiului reprezintă un...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *