Pierre de Coubertin, creatorul Jocurilor Olimpice moderne

Eveniment sportiv care datează din Antichitate, Jocurile Olimpice aşa cum le ştim astăzi au fost recreate la iniţiativa lui Pierre de Coubertin, pedagog şi istoric francez.

Născut la 1 ianuarie 1863, la Paris, într-o familie aristocrată, Pierre de Coubertin (cunoscut şi ca Baronul de Coubertin) a fost în tinereţe un susţinător al devizei naţionale a celei de-a Treia Republici Franceze: „Libertate, Egalitate, Fraternitate”.

Coubertin trebuia să urmeze cariera militară, de la care s-a abătut însă, obţinând în 1885 diploma în drept. După ce a vizitat universități britanice și americane, a fost atras de sporturile anglo-saxone și și-a îndreptat atenția către domeniul educației.

Pierre de Coubertin

Sedus de sistemul de învățământ englez în care sportul joacă un rol important, Coubertin a dezvoltat ideea şi a încercat să introducă același model în ţara sa. Revenit în Franţa, a lansat o vastă mișcare de reformă educațională care viza dezvoltarea activităților fizice în sistemul educațional francez. A scris articole în care pleda pentru implementarea educației sportive în antrenamentul tradițional și a creat mai multe asociații.

A fost preşedinte al Comitetului Olimpic Internațional

Militând pentru internaționalizarea sportului, Pierre de Coubertin a menționat pentru prima dată ideea sa de a reorganiza Jocurile Olimpice în 1892. La 23 iunie 1894, în cadrul unei conferinţe internaţionale de la Sorbona, Coubertin a propus reluarea Jocurilor Olimpice. Toţi cei prezenţi au acceptat şi susţinut ideea ca Jocurile Olimpice să fie organizate la fiecare patru ani în ţări diferite şi care să cuprindă toate formele de exerciţii fizice folosite şi promovate în lumea civilizată.

Tot în 1894, a fost fondat Comitetul Olimpic Internațional. Coubertin a deţinut funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Internațional între 1896 şi 1925 şi şi-a păstrat până la moarte funcţia de preşedinte de onoare.

La 6 aprilie 1896, la Atena a avut loc prima ediţie a Jocurior Olimpice din epoca modernă. În discursurile sale, Coubertin susţinea că sportul se adreaseză tuturor, indiferent de etnie sau naţionalitate.

În 1936, implicarea sa controversată în monitorizarea Jocurilor Olimpice de la Berlin, aflate atunci sub controlul Germaniei naziste, i-a afectat și reputația. Victima unui atac de cord, Pierre de Coubertin a murit la 2 septembrie 1937 la Geneva, Elveția. A fost înmormântat la Lausanne, unde se află sediul Comitetului Olimpic Internațional, dar inima sa a fost îngropată separat, aşa cum el a dorit, în mijlocul ruinelor antice din Olimpia, Grecia.

@drenate Foto mare: olympics.com

Written By
More from Renate Daily

De unde provin diamantele lumii. Cele mai importante mine de unde se extrage această piatră preţioasă

Unul dintre cele mai valoroase minerale cunoscute, diamantul este, în acelaşi timp,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *