Tabloul care a făcut celebră ia românească. Cine i-a fost muză lui Henri Matisse când a pictat La Blouse Roumaine

Unul dintre pictorii reprezentativi ai secolului XX, Henri Matisse s-a dedicat artei la 21 de ani, pentru care a renunţat la cariera de avocat. Una dintre picturile sale celebre este La Blouse Roumaine, tablou inspirat de ia pe care i-a dăruit-o prietenul său, pictorul Theodor Pallady.

Ia românească este prezentă în mai multe tablouri ale lui Henri Matisse, pictorul francez fiind impresionat de autenticitatea şi frumuseţea portului românesc. Matisse era atras în mod special de sobrietatea motivului geometric, fiind inspirat mai ales de frunza de stejar. Pictorul obişnuia să facă fotografii ale costumelor tradiţionale româneşti, pentru a analiza motivele decorative de pe ie.

Lydia Delectorkaya i-a fost muză

În aprilie 1940, Henri Matisse a terminat de pictat „Bluza românească” (La Blouse Roumaine), unul dintre tablourile sale celebre în care a popularizat ia românească. Pictorul a fost inspirat să realizeze acest tablou de prietenele sale românce, Elvira Popescu, Martha Bibescu, Elena Văcărescu şi Anna de Noailles.

Matisse a avut-o ca muză pe Lydia Delectorkaya, o tânără cu origini ruse, care i-a fost şi asistentă şi care i-a destrămat căsnicia artistului. Între Matisse şi muza sa a intervenit însă ruptura chiar în timpul realizării acestui tablou. De aceea, pictorul i-a estompat trăsăturile şi i-a scos numele de pe pânză.

Lydia Delectorskaya © Archives Henri Matisse

Delectorkaya şi-a abandonat studiile de medicină, din cauza situaţiei materiale precare, fiind nevoită să practice diverse meserii pentru a se întreţine. Rusoaica l-a fascinat pe pictor, care, în perioada 1935 – 1939, a făcut sute de tablouri, desene, schiţe şi gravuri inspirat de chipul său.

Unde este expus tabloul

Tabloul La Blouse Roumaine, cu dimensiunile 92×73 centimetri, are fundal roşu, iar în prim-plan este o tânără cu fusta albastră şi cu o ie albă, cu motive tradiţioane româneşti. După expunerea la Galeria Maeght din Paris, pictura avea să atragă atenţia lumii asupra frumuseţii iei româneşti. În prezent, tabloul este expus la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris.

@drenate. Foto: centrepompidou.fr

Written By
More from Renate Daily

Hotelul din România construit de Gustave Eiffel

Turnul Eiffel din Paris şi Statuia Libertăţii din New York dăruită de...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *