Elvira Popescu, actriţa care i-a sedus pe francezi

Cea mai cunoscută actriţă româncă interbelică a fost Elvira Popescu. A făcut carieră la Paris, unde era mai populară decât Greta Garbo. Regina pieselor bulevardiere sau „Notre Dame de Théâtre“, cum au numit-o francezii, Elvira Popescu a devenit contesă în Franţa.

Elvira Popescu este o figură emblematică a relaţiei culturale dintre ţara noastră şi Franţa. S-a născut la Bucureşti, pe 10 mai 1894, şi a fost preocupată de actorie încă din copilărie. Unchiul său, actorul Ion Nicolescu, a îndemnat-o să facă studii de profil. Astfel, a urmat cursurile şcolii dramatice şi a fost eleva lui C.I. Nottara. La 16 ani a debutat din întâmplare la Teatrul Naţional din Bucureşti, după ce a înlocuit o actriţă care se îmbolnăvise. Dincolo de talentul actoricesc, s-a dovedit a fi şi un bun manager. La doar 25 de ani, a fost numită directoare artistică a Teatrului Excelsior, iar după doi ani a pus bazele Teatrului Mic, pe care l-a condus ca director în următorii ani. În acelaşi timp, şi-a continuat activitatea de actriţă.

Elvira Popescu a fost şi un subiecte de bârfe mondene prin prisma vieţii sale amoroase. A fost căsătorită cu comediantul Aurel Athanasescu, cu care a avut o fiică, Tatiana, unicul său copil. După ce a divorţat de Athanasescu, s-a căsătorit cu Manolescu Strunga, ministrul Finanţelor şi Agriculturii pe atunci, de care s-a despărţit.

Regina pieselor bulevardiere în Franţa

Cel care a reuşit să o convingă să plece în Franţa a fost scriitorul francez Louis Verneuil, care a scris special pentru ea comedia „Verişoara din Varşovia”, cu care a avut peste o mie de reprezentaţii. A fost începutul carierei sale în Franţa. Verneuil avea să scrie pentru ea mai multe piese de succes. După zece ani petrecuţi la Paris şi după sute de interpretări memorabile, Elvira Popescu era în Franţa un nume mai popular decât Greta Garbo. A fost numită de francezi Regina pieselor bulevardiere.

Accentul, dar mai ales talentul actriţei Elvira Popescu i-a fermecat pe francezi
Foto: Unifrance

Cariera teatrală bogată a Elvirei Popescu a durat 65 de ani. În afară de piesele lui Verneuil, a mai jucat în creaţiile lui Henry Bernstein, André Roussin, Sacha Guitry. A primit premiul „Molière” pentru cea mai bună actriță, decernat de Asociația actorilor francezi, și de două ori cu ordinul Legiunea de Onoare, una dintre cele mai înalte distincții ale statului francez.   

Activitatea sa cinematografică s-a derulat între anii 1920 şi 1970, mai intensă între anii 1930 – 1940. A jucat în filmele „La Présidente”, „Ils étaient neuf célibataires”, „Austerlitz”, „Plein Soleil”.

Elvira Popescu s-a căsătorit în 1939 cu baronul Maximilien Sébastien Foy, care va deveni conte. Astfel, actriţa a devenit, la rândul ei, contesă de Foy în Franţa. După ce a rămas văduvă, s-a retras la castelul din Mezy, unde a răma până la sfârşitul vieţii. A murit la 99 de ani.

Written By
More from Renate Daily

De ce sunt atât de multe pisici pe străzile din Istanbul

Dacă ai ajuns vreodată în Istanbul, nu se poate să nu fi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *