Femei care au candidat la preşedinţia SUA

Cu mult înaintea lui Hillary Clinton au existat numeroase candidate la preşedinţia SUA, fiind un exemplu de curaj şi determinare într-o lume dominată de bărbaţi.

Victoria Woodhull

Cu mulţi ani înainte ca femeile să obţină drept de vot în SUA, Victoria Woodhull a candidat la funcţia supremă, cea de preşedinte al Americii, informează history.com. Născută în Ohio în 1838, într-o familie modestă, ea a reuşit să se impună în domenii considerate, în acele vremuri, dedicate exclusiv bărbaţilor. A făcut o mică avere după ce a lucrat ca medium. A condus o firmă de brokeraj pe Wall Street şi a pus bazele unui ziar, Woodhull & Claflin’s Weekly.

Victoria Woodhull. Foto: Wikipedia

Woodhull a candidat la preşedinţia SUA în 1872, din partea Mişcării pentru Egalitatea în Drepturi, susţinând un program ce includea acordarea de drepturi femeilor. Ideile sale politice au fost sprijinite de sindicate, nu şi de conservatori. În ciuda faptului că nu a reuşit să câştige, Woodhull a fost apreciată pentru curajul ei şi pentru susţinerea dreptului la vot al femeilor. Ziua alegerilor a găsit-o după gratii, fiind arestată pentru obscenitate, Woodhull fiind cunoscută în acele vremuri ca susţinătoare a amorului liber.

Margaret Chase Smith

Născută în 1897 în Showhegan, Maine (SUA), Margaret Chase Smith a fost o reprezentantă de seamă a Partidului Republican, fiind cunoscută pentru activitatea sa politică şi pentru candidatura la preşedinţia SUA. A fost prima femeie care a lucrat atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat. Timp de mai bine de trei decenii, ea a fost un adevărat model pentru femeile politician din SUA şi din lume.

Margaret Chase Smith. Foto: Wikipedia

Pe 1 iunie 1950, a susţinut cel mai interesant discurs din cariera sa, numit Declaraţia de Conştiinţă, în care şi-a prezentat principiile politice, susţinând, printre altele, dreptul oamenilor la proteste. În 1964 şi-a prezentat candidatura la preşedinţia SUA, reuşind să câştige 25% din voturile din Illinois.

Shirley Chisholm

Născută în 1924, în Brooklyn, New York, Shirley Chisholm a fost un model al femeilor de culoare cu aspiraţii politice şi nu numai. Fiică a unui muncitor şi a unei croitorese, ea şi-a depăşit condiţia prin educaţie. A fost prima femeie afro-americană aleasă în Congresul SUA (1968). La alegerile prezidenţiale din 1972, şi-a depus candidatura, ca reprezentantă a Democraţilor. Cu toate că nu a câştigat, ea a fost un exemplu de cutezanţă. Shirley Chrisholm a apărut în documentarul din 1986 „Women – for America, for the World”, distins cu un Oscar. În 1983, s-a retras din Congres. A declarat că vrea să rămână în memoria colectivă „ca o femeie care a îndrăznit să fie un catalizator al schimbării”.

Shirley Chisholm. Foto: Wikipedia

În acelaşi an, 1972, alături de Shirley Chisholm, alte două femei au mai candidat la alegerile prezidenţiale din SUA – Patsy Mink şi Linda Jenness. Patsy Mink a fost prima femeie de origine asiatică aspirantă la funcţia de preşedinte al Americii. La rândul său, Linda Jenness a reprezentat mişcarea socialistă. Ea a combătut Războiul din Vietnam şi a susţinut drepturile femeilor.  

Hillary Clinton

Cea mai recentă candidatură a unei femei la preşedinţia SUA este cea a lui Hillary Clinton, considerată una din cele mai influente femei ale secolului XX. În 2015, ea şi-a anunţat candidatura, ca reprezentantă a Democraţilor. A fost foarte aproape de victorie, pierzând în favoarea lui Donald Trump. Pe numele său real Hillary Diane Rodham, fosta candidată s-a născut pe 26 octombrie 1947 la Chicago, Illinois, într-o familie de condiţie medie. A studiat la Yale Law School, după care a profesat ca avocat şi profesor. În 1975, s-a căsătorit cu Bill Clinton, pe care l-a sprijinit profesional. Ea a avut o mare inflenţă în alegerea acestuia ca preşedinte al SUA. În acelaşi timp, s-a ocupat şi de cariera sa politică.

Hillary Clinton. Foto: Wikipedia

În 2000 şi în 2006, a fost aleasă în Senatul SUA, fiind, de asemenea, membru în Comitetul Serviciilor Armate, în Comitetul Mediului şi Lucrărilor Publice, precum şi în Comitetul Sănătăţii, Educaţiei, Muncii şi Pensiilor. Şi-a anunţat încă din 2007 intenţia de a candida la preşedinţia SUA, dar a pierdut alegerile din Partidul Democrat, câştigate de Barack Obama. Acesta a numit-o secretar în cabinetul său, după ce a devenit preşedinte. În 2009, Hillary Clinton devenea cel de-al 67-lea secretar de stat al Americii.  

Citeşte şi: Agatha Christie: cel mai mare mister al scriitoarei

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Soraya, regina cu ochi trişti. A fost repudiată pentru că nu a putut avea copii

A doua soţie a şahului Iranului, Mohammed Reza Pahlavi, Soraya Esfandiary-Bakhtiari a fost o regină...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *