Agatha Christie: cel mai mare mister al scriitoarei

Părintele literar al personajului Hercule Poirot, Agatha Christie a fost o personalitate interesantă. În afara faptului că este una dintre cele mai citite scriitoare din toate timpurile, Agatha Christie a atras atenţia şi printr-un detaliu pe care probabil puţini îl cunosc.

Agatha Christie (1890 – 1976) este cea mai îndrăgită autoare de romane polițiste. În 1926, scriitoarea a fost în centrul unui întâmplări pe care nici Hercule Poirot nu ar fi reușit să îl rezolve: dispariţia sa. Pe atunci, romanciera era pe culmile succesului profesional și, aparent, lucrurile mergeau bine și pe plan personal. Era căsătorită cu colonelul Archibald Christie, cu care își unise destinul de la vârsta de 24 de ani. Scriitoarea publicase mai multe romane, cel mai recent de momentul dispariției fiind „Moartea lui Roger Ackroyd”, care cunoscuse un mare succes, dar care stârnise și adevărate polemici.  

A plecat de acasă şi nu s-a mai întors

În seara zilei de 3 decembrie 1926, Agatha Christie a părăsit domiciliul conjugal și s-a făcut nevăzută. În ziua următoare, au început să apară întrebări în legătură cu dispariția ei. Pe 4 decembrie, la orele 11.00, poliția din Surrey a fost informată de un accident petrecut în vecinătate. Cu ocazia cercetărilor, mașina scriitoarei a fost găsită într-un șanț. Haina sa de blană rămăsese în mașină. În ziua următoare, unii ziarişti au au ajuns la locuința Agathei Christie. Poliția a luat în calcul ipoteza sinuciderii, teorie respinsă însă de soțul scriitoarei.

Nu era atât de fericită

Deși toată lumea credea că are o căsnicie fericită, relația de cuplu a romancierei nu era ceea ce părea a fi. În acea perioadă, Archibald se îndrăgostise de o femeie cu zece ani mai tânără decât Agatha, Nancy Neele. Se pare că era o relație extraconjugală destul de serioasă, iar Archibald o anunsese chiar că vrea să divorțeze. Tot pe atunci, îndrăgita scriitoare își pierduse mama. În acea perioadă, scriitoarea nu mai mânca și suferise chiar o cădere nervoasă.

În următoarele zile de la dispariția sa, nu au mai apărut deloc indicii în anchetă. Mulți însă îl incriminau pe Archibald de dispariția scriitoarei, iar ipoteza crimei nu era exclusă. Acesta însă nu putea fi acuzat, pentru că avea un alibi destul de puternic.

Publicația „Daily Mirror” anunțase că oferă o recompensă substanțială celui care oferă detalii despre Agatha Christie. Nimeni nu a putut să dea însă informații în acest sens. Misterul dispariției s-a adâncit și mai mult după ce cumnatul scriitoarei a anunțat că  a primit o scrisoare de la ea. Potrivit timbrelor, romanciera ar fi trimis scrisoarea la ora 9.45, în ziua a doua a dispariției ei. După câteva zile, soțul scriitoarei recunoștea că Agatha „a evocat posibilitatea dispariției”.

Apariţia

La 11 zile după dispariţia sa, directorul unui hotel din Harrogate, North Yorkshire, a recunoscut-o printre clienţi pe scriitoare, fotografia scriitoarei fiind publicată în principalele ziare. Soţul său, care a sosit imediat la faţa locului, a aflat că partenera sa de viaţă se cazase de zece zile la acest hotel, unde se pare că a avut o perioadă excelentă. „A suferit o pierdere completă de memorie și nu cred că știe cine este”, a declarat presei soțul său. Medicii au declarat că scriitoarea a suferit o amnezie temporară, cu toate că această ipoteză nu a fost acceptată de toţi.

Misterul dispariţiei şi apariţiei Agathei Christie a fost amplu relatat în presa acelor timpuri. Foto: Wikipedia

În 1928, Agatha Christie și Archibald au divorţat. În 1930, scriitoarea s-a recăsătorit cu arheologul Max Mallowan. La rândul lui, Archibald s-a căsătorit cu amanta lui.

Până la sfârșitul vieții, celebra scriitoare a refuzat să vorbească despre zilele în care a dispărut. De altfel, una dintre condițiile puse de ea pentru a acorda interviuri era să nu fie întrebată despre acest episod din viața sa. Janet Morgan, biografa sa, a susţinut că scriitoarea ar fi suferit o depresie urmată de o amnezie. Ritchie-Calder, un apropiat al scriitoarei, a fost convins că dispariția sa a fost „atent organizată, la fel ca în romane sale”.

Foto: Wikipedia

Citeşte şi: Curiozităţi despre Regina Victoria: a fost ţinta asasinatelor şi a avut o iubire secretă

Written By
More from Renate Daily

De ce nu a primit Nicolae Paulescu premiul Nobel; a fost sau nu o nedreptate?

Un nume important în medicina românească este Nicolae C. Paulescu. Medic şi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *