Povestea de iubire pătimaşă dintre Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi. Ce i-a reproşat celebrul sculptor

Maria Tănase şi Constantin Brâncuşi sunt două nume cu care ne mândrim. Cei doi artişti au trăit o frumoasă poveste de iubire.

Mulţi o numesc pe Maria Tănase prima divă a României. Şi una autentică, am spune. Născută la Bucureşti, ea a reuşit să strălucească în lumina reflectoarelor din New York şi Paris. Celebra cântăreaţa a iubit aşa cum a cântat, cu mare patimă. La doar 15 ani, s-a iubit cu un medic, care a lăsat-o însărcinată şi se spune că el a ajutat-o să întrerupă sarcina. Se crede că din cauza acestui avort făcut la o vârstă fragedă nu a mai putut avea copii, acesta fiind marele regret al vieţii artistei.

Cum l-a cunoscut pe Brâncuşi

Este celebră povestea de iubire dintre ea şi sculptorul Constantin Brâncuşi. Când l-a cunoscut pe sculptor, Maria Tănase avea 25 de ani, era o voce cunoscută în toată ţara şi înregistrase primul ei disc la Viena. „Brâncuşi a cunoscut-o intim pe Maria Tănase. S-au întâlnit pe linia folclorului muzical, a inteligenţei şi a mondenităţi. S-au văzut prima dată la Paris. Era fatal ca să se întâlnească la o expoziţie din 1938, pe care o serveau sub diriguirea lui Dimitrie Gusti, să se împrietenească fulgerător, să se iubească, să se despartă cu invective din partea neichii Costache”, a descris relaţia celor doi Petre Pandrea, în cartea ”Brâncuşi – Amintiri şi exegeze”.

Cei doi s-au iubit cu mare patimă. „Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!”, îi spunea sculptorul, la începuturile relaţiei.

Constantin Brâncuşi. Foto: Wikipedia

Dar spiritul libertin al Mariei Tănase nu a fost pe placul artistului, care ar fi spus despre artistă că… boceşte, nu cântă. De asemenea, i-a reproşat că îşi iroseşte talentul prin cârciumi şi că ar trebui să meargă la Operă dacă vrea să fie artistă. „Casandră antică, o plângătoare profesionistă, ajunsă bună pentru zaiafeturi de trăntori“, acestea au fost vorbele aruncate de sculptorul gelos către artistă. S-au despărţit la fel de repede cum s-au îndrăgostit, iar peste ani, Brâncuşi a declarat că relaţia lor a durat „până cand ne-am plictisit definitiv unul de celalalt“.

Celelalte iubiri ale Mariei Tănase  

Maria Tănase ar fi avut o relaţie şi cu alt sculptor, Constantin Anghel. Cântăreaţa i-ar fi fost muză în atelierul acestuia.

Maria Tănase s-a iubit şi cu jurnalistul francez Maurice Negre, pe care l-a cunoscut când cânta la restaurantul Capşa. Când acesta fost arestat sub acuzaţia de spionaj şi condamnat la 10 ani de închisoare, fiind încarcerat la Aiud, Maria a făcut tot posibilul să-l scape. Se spune că, din dragoste pentru Maurice, şi-a vândut toate bijuteriile şi blănurile, ca să facă rost de bani pentru a-l scoate din închisoare. S-a speculat că, în schimbul eliberării lui, Maria ar fi acceptat chiar să spioneze. După ce a fost eliberat, Maurice s-a întors în Franţa şi amorul s-a sfârşit.

După alte decepţii pe plan sentimental, Maria Tănase s-a măritat la 37 de ani cu Clery Sachelarie, care îi fusese prieten ani buni. Chiar dacă se spune că a mai avut relaţii pasagere şi după căsătorie, ea şi-a iubit soţul, căruia i-a mărturisit dragostea într-o scrisoare, pe patul de moarte: „Îţi scriu acum, tătuţă, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierţi de tot, dacă poţi, de tot ce ţi-am putut pricinui. Caută-mă, caută mângâierile mele. Ele n-au murit şi niciodată să nu le socoteşti moarte. Caută-mi ochii. Ei nu te-au minţit niciodată. Caută-mi sufletul. Căci, dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. Prinde-mi din aer vorbele, căci nimeni nu le va recunoaşte. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, şi împarte-le oamenilor, căci au fost curate şi rare. Te voi aştepta, tătuţă, oricât ţi-o place ţie să trăieşti. Voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu ştiu dacă-mi va ajunge timpul, până vei veni, să ţi le cos, să fie cum am visat să-ţi fie viaţa. Eu am să plec, şi-ţi mulţumesc pentru viaţa noastră Iar vouă, cele 49 de frunze verzi din primavară şi galbene în  toamnă pe care mi-am plimbat anii, vă las câte o lacrimă de emoţie : Adio, frunză verde, frunză galbenă, tu mă saltă, tu mă leagană…”.

Citeşte şi: Grigore Antipa şi marea sa iubire, soţia lui. Gestul extrem al acesteia pentru a fi împreună „acolo de unde nu te mai întorci“

Foto: Wikipedia, adevarul.ro

Written By
More from Renate Daily

Cele mai interesante muzee de aviaţie

De la inventarea avionului, reuşită a fraţilor Wright, sectorul aviatic a cunoscut...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *