Coco Chanel: povestea femeii care a trasat reperele modei

Moda trece, dar stilul rămâne – spunea Coco Chanel, un nume sinonim cu luxul și cu eleganța. Dar pentru a ajunge un designer de renume, ea a parcurs un drum lung, cu multe obstacole. Creatoare a unui imperiu al modei, Coco Chanel a rămas o adevărată sursă de inspiraţie.   

Născută într-o familie modestă, regina modei Coco Chanel – pe numele real Gabrielle Bonheur Chanel – a încercat toată viața să își ascundă originea. Adevăratul an al nașterii sale este 1883 (a afirmat că s-a născut în 1893 pentru a părea mai tânără). Și asupra locului său de naștere au apărut unele neclarităţi. Deși se spunea că s-a născut în Auvergne, ea a venit pe lume în orășelul francez Saumur. A fost al doilea copil al unui negustor ambulant, Albert Chanel și al unei croitorese, Jeanne Devolle. Rămasă fără mamă la 12 ani, ea a ajuns într-un orfelinat unde a fost nevoită să se supună unor reguli stricte.

De la 18 ani, şi-a câştigat singură existenţa – a început să cânte prin cafenele şi s-a remarcat cu melodia „Ko Ko Ri Ko”, devenind „micuța Coco”. În acea perioadă l-a cunoscut pe Etienne Balsan, care a ajutat-o să acceadă în înalta societate franceză. Un alt „ajutor” de acest gen a venit şi din partea lui Arthur „Boy” Chaper, un englez bogat. Susţinută financiar de acesta, Coco și-a deschis primul magazin de modă, în 1914. Pălăriile pe care le vindea aici aveau să îi aducă faima în Parisul acelor vremuri. În 1919, Arthur a murit într-un accident de maşină, lucru care i-a produs o mare suferinţă.

The little black dress

Între 1920 și 1939, Coco Chanel a pus bazele imperiului care a propulsat-o ca nume de referinţă în modă. Ea însăşi a fost un model pentru doamnele din lumea bună a Parisului. Prima sa linie de îmbrăcăminte includea rochii pe corp, sacouri, ținute sport și casual, iar printre elementele acestora se numărau şi detaliile masculine. A impus piese vestimentare care vor rămâne adevărate repere – rochia simplă din jerseu și lână, pantalonii pentru femei, costumul din două piese (taior drept și fustă până la nivelul genunchilor), bluzele de mătase brodată, șalurile lungi și puloverele cu guler înalt. Accesorii precum poșetele cu lanț, colierele de perle și pantofii în două culori au fost, de asemenea, apreciate. Coco Chanel este cea care a lansat faimoasa rochie neagră ca piesă de rezistență în garderoba oricărei femei – „the little black dress” sau „la petite robe noire”.

În 1932, deținea un imperiu, cu ateliere care numărau 4.000 de angajați. După izbuncnirea celui de-al Doilea Război Mondial, și-a închis afacerea, iar după ce a fost acuzată că a colaborat cu naziștii, s-a mutat în Elveția.

Chanel No. 5

Dar Coco Chanel este renumită şi pentru parfumurile pe care le-a lansat. În 1921 și-a lansat parfumul Chanel No. 5 (5 era numărul ei norocos), care este și astăzi unul dintre cele mai cunoscute din lume. Pentru crearea acestuia a folosit aldehidele florale, iar printre notele din componență se remarcă cele de santal, iasomie, trandafir și ylang ylang.  Despre acest parfum, Coco Chanel le spunea femeilor: „Poartă-l ori de câte ori vrei să fii sărutată!” 

Printre clientele sale s-au numărat vedete precum Greta Garbo, Marlene Dietrich, Grace Kelly, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Rita Hayworth, Elizabeth Taylor și Jackie Kennedy.

Coco Chanel s-a refugiat la hotelul Ritz, unde va rămâne până la sfârșitul vieții. A murit la 87 de ani, pe 10 ianuarie 1971.

Written By
More from Renate Daily

Grădina Zmeilor din Sălaj, locul desprins din poveşti

În România există multe locuri spectaculoase, pe care ar trebui să le...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *