Pălăria, de-a lungul timpului. Câte pălării deţine Regina Elisabeta a II-a?

Accesoriu de nelipsit al modei contemporane, pălăria are o istorie pe cât de veche, pe atât de plină de simboluri.

Oamenii au obișnuit încă din cele mai vechi timpuri să își acopere capul, dovadă în acest sens fiind imaginile din picturile rupestre. Dacă inițial acoperirea capului era semn de protecție față de diverși factori (climă etc.), cu timpul, acest lucru a fost considerat simbol al autorității, al religiei, iar mai târziu, pălăriile au devenit element de uniformă. În zilele noastre, pălăriile sunt un „detaliu” care tau tonul în modă.

Una dintre cele mai vechi dovezi ale existenței pălăriei este o imagine din Teba. Pileusul (chipiu din stofă purtat în trecut de persoanele înstărite), boneta frigiană (purtată în antichitate de sclavii eliberați și adoptată mai târziu de bărbați în timpul Revoluției Franceze) și pălăriile gen „petasos” sunt printre primele modele folosite pentru acoperirea capului.

În Evul Mediu, pălăriile erau un adevărat indicator al statutului social al unei persoane. În acele vremuri, era obligatoriu ca femeile să poarte capul acoperit atunci când ieșeau din casă. În timp ce femeile de condiție medie foloseau văluri, glugi sau broboade, cele înstărite se întreceau în afișarea unor pălării cât mai elegante, printre care se remarcau cele cu panglici înnodate sub bărbie. Se crede că primele pălării pentru femei au fost create cam prin anul 1529, într-un atelier din Milano. Dacă până la Revoluția Franceză erau la mare căutare pălăriile și accesoriile de păr extravagante, după această perioadă se impun accesoriile de păr modeste. În epoca victoriană, doamnele obișnuiau să poarte pălării spectaculoase (accesorizate cu pene, de exemplu), mai ales la evenimentele mondene ale vremurilor (teatru, operă). În anii 1800, au început să se folosească materiale precum catifeaua sau tulul pentru fabricarea pălăriilor. După anii 1900, pălăriile intră în atenția creatorilor de modă, care le transformă în adevărate opere de artă. După Primul Război Mondial, pălăriile intră într-un con de umbră, pentru că femeile devin din ce în ce mai practice, iar acest obiect vestimentar este considerat inutil. Din fericire, pentru scurt timp.

Pălării specifice popoarelor

Unele obiecte de acoperire a capului sunt specifice anumitor popoare. Astfel, sombrero-ul cu boruri lungi (care a apărut în secolul al XV-lea) este purtat de oamenii din America Latină (mai ales în Mexic), în timp ce turbanele colorate sunt definitorii pentru popoarele din Orient. În multe țări arabe, bărbații poartă kefie, un văl fixat pe cap cu un șnur din păr de cămilă, iar evreii pot fi ușor de recunoscut după pălăria înaltă, neagră. De asemenea, chinezii au inventat pălării largi pentru muncitori (culi), iar unul dintre elementele definitorii ale vestimentației unui cowboy este pălăria sa largă, numită „Stetson”, după numele creatorului ei.

Elisabeta a II-a, regina pălăriilor

Una dintre cele mai cunoscute iubitoare de pălării este regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Sunt binecunoscute aparițiile sale la diverse evenimente de rang înalt unde au atras atenția elegantele ei pălării. Pentru Elisabeta a II-a, pălăriile sunt însă mai mult decât un simplu obiect vestimentar. Astfel, biograful său, Robert Lacey, spune că acestea reprezintă chiar un substitut al coroanei regale.

Se spune că regina ar avea în jur de 5.000 de pălării, cele mai multe dintre ele având nuanțele ei preferate: galben, roșu, grena și albastru. Cele mai multe dintre pălăriile reginei sunt create de Angela Kelly (care a realizat și multe din ținutele sale), precum și de Philip Somerville. Deși de multe ori o pălărie regală nu este purtată decât o singură dată, regina are pălăriile sale preferate, pe care și le accesorizează la ținute chiar și de 20 de ori.

Parada pălăriilor de la cursele de cai

Marea Britanie este o mare iubitoare a pălăriilor extravagante. O dovadă în acest sens este parada pălăriilor de la cursele de cai care au loc anual în Ascot, Berkshire. Acest eveniment a fost înființat în anul 1711 de regina Anne, iar de atunci, este așteptat în fiecare an cu interes nu numai pentru cursa de cai în sine (care este cea mai veche și cea mai cunoscută din lume), cât pentru parada pălăriilor. O zi din cadrul acestei curse este dedicată doamnelor și domnișoarelor din înalta societate (Ladies Day), care se întrec în afișarea celei mai extravagante pălării. În această zi, doamnele epatează prin pălării originale, cu flori, voal, pene, dar și cu modele geometrice și construcții abstracte.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Elena Cuza: povestea soţiei lui Alexandru Ioan Cuza. I-a fost alături, în ciuda infidelităţilor lui

Elena Cuza a fost o prezenţă discretă pe scena politică, fiind, în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *