Ritualul servirii ceaiului în China, Japonia şi Anglia

Pentru culturi precum cea chineză sau cea japoneză, servirea ceaiului reprezintă un adevărat ritual și chiar o formă de artă.

Ceremonialul ceaiului în China

Ritualul servirii ceaiului a fost descris de numeroși artiști chinezi în multe cântece și în poezii. Este important de știut că locul în care a luat naștere ceremonialul ceaiului este China. În cultura chineză este de la sine înțeles că oaspetele trebuie servit cu ceai. A nu-i oferi unui musafir această licoare este o mare umilire în cultura chineză, precum și un semn că acesta nu este binevenit în vizită. Pentru chinezi, băutul ceaiului este un obicei zilnic, la fel cum este servitul cafelei pentru europeni. Mai mult, chinezii apreciază atât de mult ceaiul încât îl folosesc și în diverse feluri de mâncare.

Încă din timpul dinastiei Ming, în așa-numitele case ale ceaiului, se ofereau adevărate spectacole (piese de teatru) în timp ce clienții savurau ceaiul. De asemenea, ceremonialul ceaiului este și un prilej de socializare în China, precum și un obicei inclus în pețit, de exemplu. Astfel, refuzul de a bea ceai înseamnă respingerea cererii de logodnă. Ritualul ceaiului este pentru chinezi și o ocazie de a cere scuze unei persoane în vârstă.

Dacă în trecut chinezii beau ceaiul zgomotos, în prezent acest obicei considerat grosolan a fost înlocuit cu sorbiturile foarte mici, pentru savurarea la maximum a aromelor.

În această țară, se acordă o mare atenție modului în care miroase ceaiul, ce gust are acesta și pașii care trebuie parcurși pentru prepararea băuturii.

Ceaiul este preparat într-un ceainic de lut, iar pentru servire se folosesc cești mici sau mari, în funcție de regiunea geografică. Ceșcuțele și ceainicul sunt așezate pe o masă mică, iar invitații stau pe perne mari. Se spune că adevăratul ceai chinezesc nu are nevoie de infuzat decât de 30 de secunde. După ce fiecare ceșcuță este umplută cu ceai, aceasta se va așeza pe un suport de lemn sau de bambus, apoi se servește invitatul.

Japonia, obicei nobiliar

La fel ca și în China, în Japonia servirea ceaiului este un eveniment foarte important, care respectă anumite etape. În trecut, în Japonia, ritualul servirii ceaiului era un adevărat obicei nobiliar, întregul ceremonial având o durată de până la patru-cinci ore. În prezent, ritualul durează mai puțin. În Japonia, în primul rând, atât gazda, cât și musafirii poartă kimono. Servirea ceaiului are loc în camere speciale, decorate în stilul specific, cu rogojini și cu o masă micuță. Ceaiul pulbere este pus în cești, peste care se adaugă apă caldă, după care se amestecă. Primul invitat care face o plecăciune este și primul care este servit cu ceai, iar după ce toți musafirii au gustat, gazda va servi, la rândul ei, din această băutură. La final, toți invitații vor mulțumi pentru gustul deosebit al ceaiului. 

Ceaiul a fost adus în Japonia din China, în secolul al VIII-lea e.n., fiind la început consumat de preoți și de nobili. Cu timpul, servirea ceaiului a devenit un obicei din ce în ce mai popular, iar în prezent este un ritual zilnic. Pe măsura popularizării ceaiului, în Japonia au apărut școli speciale unde se învață tehnicile de preparare a acestei băuturi în funcție de anotimpuri și toate celelalte informații referitoare la ustensilele necesare, la vestimentația din timpul ceremonialului, precum și la aranjarea locuinței în care se va servi ceaiul și la normele de conduită care trebuie adoptate cu această ocazie.

Anglia – ceaiul de la ora 5

O altă țară cu tradiție în ceea ce privește servirea ceaiului este Anglia. Aici, obiceiul de a consuma frecvent ceai este legat de perioada în care englezii au colonizat teritoriile din India, bogate în plantații de ceai. Astfel, în Anglia a luat naștere o adevărată industrie, dar și o tradiție a ceaiului.

Englezii consumă ceai la micul dejun, dar mai ales după-amiaza – celebrul ceai de la ora 5. De multe ori, ceaiul de la ora 5 se servește alături de alte gustări sau prăjituri, iar alteori această masă ia locul cinei. În timp ce chinezii și japonezii preferă ceaiul verde, englezii consumă ceai negru.

Foto: Unsplash.com

Written By
More from Renate Daily

Elvira Popescu, actriţa care i-a sedus pe francezi

Cea mai cunoscută actriţă româncă interbelică a fost Elvira Popescu. A făcut...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *