Dansuri sud-americane celebre

Multe dintre dansurile cu cea mai mare popularitate la nivel mondial sunt cele sud-americane sau latino. Fiecare dintre ele are o poveste interesantă.

Tangoul

Este un dans celebru, care a luat naștere în Buenos Aires, Argentina, în secolul al XIX-lea, cel mai probabil în jurul anului 1880. Tangoul era dansat în special la periferia orașului Buenos Aires, de aceea, la început, acest dans nu a fost acceptat în lumea bună. În acele vremuri, tangoul se dansa pe străzi sau în baruri. Primii dansatori de tango erau bărbații, numărul lor fiind net superior femeilor. Muzica pe care se dansa tangoul era cea de chitară, vioară și de bandoneon.

În ciuda originilor sale considerate imorale în acea perioadă, tangoul a fost treptat acceptat în societatea argentiniană, la început de clasa de jos. Tangoul a fost adus în Europa la începutul secolului XX, de europenii care l-au descoperit în spectacolele de cabaret și în bordelurile din Buenos Aires. În Europa, tangoul capătă statut de dans de societate și este introdus și în cadrul competițiilor de dansuri sportive. 

Salsa

Acest dans a apărut, cel mai probabil, între anii 1950-1970, în zone precum Cuba, Jamaica, Puerto Rico, Bahamas și Republica Dominicană. În prezent, există mai multe stiluri de salsa, acest dans fiind preferat în multe zone din lume. Salsa este considerată o continuare a mambo-ului cubanez. În urma schimbărilor culturale ale regimului lui Fidel Castro, cei care au promovat stilurile de dans în Cuba au fost emigranții portoricani, de aceea, salsa este considerată un rezultat al interferențelor mai mulor stiluri. La început, acest dans a fost promovat în numeroase concerte și festivaluri.

Cha-cha-cha

Numele acestui dans vine de la dansul cubanez guaracha, însă există și alte variante ale originii sale (semințele unei plante din Indiile de Vest, care, atunci când sunt scuturate într-un recipient scot un sunet asemănător cu „cha”). Ca și salsa, dansul cha-cha-chaeste derivat din mambo-ul cubanez. În anul 1951, ritmurile de cha-cha-cha au fost introduse pe ringurile de dans de Enrique Jorrin (violoncelist și compozitor cubanez), în cadrul spectacolelor cu Orchestra America. Cha-cha-cha păstrează numeroase elemente nu numai din mambo, ci și din rumba. Este un dans energic, plin de forță, și este acompaniat de melodii de jazz, beat și disco. Din 1962, cha-cha-cha a fost inclus în categoria dansurilor competiționale.

Samba

Deși are origini africane, samba s-a născut în Brazilia, căpătând și influențe iberice și indiene, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. În prezent, samba stă la originea unor dansuri prezente la Carnavalul de la Rio: baio și marcha. În Europa, samba a fost adusă prin anii 1923-1924, însă acest dans devine popular în Europa după al Doilea Război Mondial.

Ritmurile de samba alternează (rapide-lente), ele solicitând multe părți ale corpului. La început, samba era un dans de grup, cu mișcări care nu presupuneau niciun contact fizic între parteneri. Mai mult, bărbații și femeile dansau în maniere diferite. În 1959, samba a fost inclusă în programul competițional de dansuri latino-americane.

Rumba

Contopire a influențelor africane, iberice și amerindiene, rumba a apărut în secolul al XVI-lea, când primii sclavi de culoare din Africa au ajuns în Cuba. Inițial, rumba era un dans folcloric, cu un tempo alert, cu o atitudine dominantă a bărbatului și cu una defensivă a femeii. Din Cuba, rumba a ajuns ușor în New York, unde acest dans a fost îmbogățit cu noi mișcări (pasul box). În 1950 a apărut Son-ul, o versiune mai lentă în comparație cu rumba originală. În Cuba, există mai multe dansuri derivate din rumba. În Europa, acest dans a fost adus de Monsieur Pierre, un profesor de dans din Londra. În prezent, rumba se dansează pe un tempo de bolero, mai lent decât stilul de dans inițial.  

Merengue

Este dansul național al Republicii Dominicane. Despre merengue se spune că este o combinație între dansul african și Menuetul francez de la începutul anilor 1800. Există un merengue „de salon” (partenerii stau în permanență aproape) și unul „de figură” (dansatorii fac întoarceri, însă nu pierd contactul cu partenerul). Merengue este un dans vesel, simplu și ușor de învățat.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Cele mai colorate oraşe ale lumii

Una dintre modalităţile de „combatere” a monotoniei urbane este folosirea unei palete...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *