Gheizerele: cum se formează şi unde există cele mai interesante izvoare de apă fierbinte

Fenomen fascinant al naturii, gheizerele sunt un adevărat spectacol. Acestea pot fi descrise ca o explozie de apă fierbinte și de aburi, care formează o coloană uriașă în aer. În lume există mai multe gheizere, apariția lor fiind însă destul de rară.

Cuvântul „gheizer” își are originea în verbul „geysa”, care în islandeză înseamnă „a țâșni”. Gheizerele iau naștere în anumite condiții hidroelectrice, ca urmare a „frământării” pământului. Pentru producerea unui astfel de fenomen rar este nevoie de o sursă de căldură de origine vulcanică și de existența apei la suprafața pământului, precum și a unor fisuri la nivelul solului. Atunci când apa subterană se încălzește până aproape de punctul de fierbere se produce o explozie de forma unei coloane uriașe, însoțite de aburii eliberați de apa clocotită. Până în prezent, s-au format doar 1.000 de gheizere în lume. Peste 300 dintre acestea sunt localizate în Parcul Național Yellowstone, din Wyoming, SUA, 200 se află în Rusia, iar restul pot fi zărite în Islanda și Noua Zeelandă. Iată câteva dintre gheizele lumii!

Strokkur, Islanda

Localizat în estul orașului Reykjavik, lângă râul Havita din Islanda, gheizerul Strokkur erupe la un interval de 5-10 minute. Se pare că prima erupție a acestui gheizer a avut loc în anul 1896, însă un curtemur a produs o blocare la sistemul de sondare, ceea ce a avut ca urmare încetarea activității. În 1963, localnicii au curățat sistemul de evacuare a apei, ceea ce a dus la restabilirea procesului de erupere.

În general, coloana de apă formată de acest gheizer este de 22 de metri, însă, în trecut, a ajuns și la 70 de metri. Strokkur se află într-o regiune cu 50 de izvoare fierbinți, iar fenomenul de încălzire a acestora produce un sunet asemănător unui vuiet.

Marele Gheizer, Islanda

La o distanță de doar 50 de metri de Strokkur se află Marele Gheizer, care este unul dintre cele mai vechi din lume (se consideră că este activ de mai bine de 10.000 de ani). Acesta s-a format în secolul al XIII-lea, ca urmare a activității seismice intense din regiune. La sfârșitul secolului al XIX-lea, localnicii se impacientaseră că activitatea gheizerului se redusese la „doar” trei erupții pe zi.

De aceea, turiștii și localnicii au aruncat cu pietre în gura gheizerului, pentru a stimula producerea unei erupții. Însă, în 1916, gheizerul și-a încetat brusc activitatea, revenind la viață în 1935. După o altă perioadă de relativă latență, gheizerul a început să erupă după anul 2000, când în zonă s-au produs mai multe cutremure. Coloana de apă fierbinte (80 grade Celsius) care se formează timp de aproape un sfert de oră are o înălțime cuprinsă între 10 și 23 de metri. Marele Gheizer este una dintre cele mai importante atracții turistice din Islanda.

Valea gheizerelor, Rusia

Al doilea mare teritoriu cu gheizere din lume este bazinul cu o lungime de șase kilometri din Peninsula Kamceatka, Rusia. Zona, care a fost declarată patrimoniu UNESCO, este un adevărat monument natural, care include 90 de gheizere aflate pe o suprafață de patru kilometri pătrați. Unele gheizere de aici erup fie la 10-12 minute, fie la 4-5 ore, iar spectacolul pe care îl formează este unul aparte. Valea gheizerelor a fost descoperită în 1941 de cercetătoarea Tatyana Ustinova.

În 2007, regiunea a fost afectată de o alunecare de teren destul de puternică, ce aproape că a îngropat zona, inclusiv gheizerele. După un an însă, activitatea gheizerelor a fost reluată. În această vale există un gheizer unic, Kotlî, format din două cuvete mai mici și una mai mare, cu un diametru de un metru și jumătate. Spre deosebire de celelalte gheizere, din care țâșnește apa, din Kotlî se revarsă argilă fierbinte. Activitatea acestui gheizer este însă destul de rară, ea depinzând de factori precum temperatura solului, cantitatea de ploi și presiunea atmosferică. 

Steamboat, SUA

Situat în Parcul Național Yellowstone din SUA, Steamboat („Barca cu aburi”) este cel mai mare gheizer activ din lume. Deși erupe destul de rar (la interval de câțiva zeci de ani), Steamboat oferă o imagine inedită: apa și aburii sunt aruncați la o înălțime de până la 120 de metri, într-un interval cuprins între 3 și 40 de minute. Între 1911 și 1961, Steamboat a avut o perioadă latentă, în care nu a mai erupt.

Un alt gheizer din Parcul Național Yellowstone poartă numele Castle (Castel), după forma pe care o are. Acesta erupe la un interval de 9-11 ore, înălțimea apei fiind de 18-27 metri. Gheizerele Old Faithful, aflat la o înălțime de 2,240 metri, și Marea Fântână sunt alte gheizere impresionante din Parcul Național Yellowstone.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Rania, regina cu chip frumos şi suflet nobil

Una dintre cele mai plăcute prezenţe din lumea monarhiilor lumii este Rania,...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *