Canioanele impresionante ale lumii

Adevărate opere de artă ale naturii, canioanele s-au format de-a lungul a milioane de ani. Astăzi, ele alcătuiesc una dintre cele mai impresionante forme de relief.

Marele Canion, SUA

Unul dintre cele mai cunoscute din lume este Marele Canion, care este și un adevărat simbol al Americii. Situat în nordul statului Arizona, între lacul Powell și lacul Mead, acest canion își etalează cu mândrie formațiunile din rocă dispuse pe mai multe etaje. Din 1911 este înconjurat de o rezervație naturală cu același nume, iar din 1979 a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. Cu o lungime de 500 kilometri și cu o adâncime de 1.600 metri, Marele Canion este una dintre cele mai impresionante rezultate ale forțelor naturii. Formarea acestui canion a început în urmă cu 55 milioane de ani, pe cursul mijlociu al fluviului Colorado, între Marble Gorge și Grand Walsh Cliffs. Marele Canion se remarcă și prin biodiversitate: aici trăiesc 355 de specii de păsări, 89 specii de mamifere și 47 de specii de reptile.

Wadi Mujib, Iordania

Considerat „Marele Canion al Orientului”, Wadi Mujib din Iordania este situat la 90 kilometri nord de orașul Aman și are o suprafață de 72 kilometri pătrați. Acest canion este înconjurat de o rezervație naturală înființată în 1987, care are cea mai joasă altitudine din lume. Wadi Mujib adăpostește 420 de specii de plante și numeroase animale rare, printre care caracalul, pisică sălbatică cu blana roșie și cu urechile negre, precum și ibexul, capră sălbatică cu coarne mari, curbate, specie aflată pe cale de dispariție. De asemenea, în rezervația naturală de aici se găsesc și numeroase specii de păsări rare, precum vulturul egiptean. 

Fish River, Namibia

Al doilea ca mărime din lume, după Marele Canion, și primul din Africa, canionul Fish River este localizat în partea de sud a Namibiei. Râpa acestui canion are o lungime de 160 kilometri, lățimea este de 27 kilometri, iar adâncimea este de 550 metri. Râul cu același nume, care îl străbate, are cel mai lung curs de apă din această țară. Formarea canionului a luat naștere acum 500 milioane de ani, iar peisajele care pot fi admirate aici taie, pur și simplu, răsuflarea. Regiunea este populată de numeroase specii de mamifere, de numeroase reptile, dar și de insecte și pești.

Canionul Blyde River, Africa de Sud

Situat în partea de nord a lanțului muntos Drakensberg din Africa de Sud, Blyde River este unul dintre mai largi (este al doilea ca lărgime din Africa, după canionul Fish River). Ca mărime, este al treilea din lume. Ploile destul de abundente din această zonă au permis formarea multor cascade, precum și a multor păduri de pin și de eucalipt. Suprafața totală a canionului este de 25.000 hectare. În acest loc găsim numeroase specii de pești și de antilope, precum și hiopopotami, crocodili, dar și animale care trăiesc doar în Africa de Sud (maimuțele vervet și samango).

Bryce, SUA

Acest canion localizat în Utah și protejat de parcul național cu același nume este alcătuit din formațiuni geologice spectaculoase, care alcătuiesc un adevărat amfiteatru natural. Având roci sedimentate, cu diverse nuanțe de roz, portocaliu și alb, canionul Bryce este considerat unul dintre cele mai frumoase din lume. Rocile în formă de munți au înălțimi de la 2.400 la 2.700 de metri. Săgețile colorate au luat naștere în urma eroziunii, de-a lungul a milioane de ani. Potrivit unei legende amerindiene, formațiunile calcaroase ascund chipurile strămoșilor. În această regiune se întâlnesc 164 de specii de păsări, dar și numeroase feline, precm pume. Vara, canionul Bryce este loc de întâlnire pentru astronomi, care preferă acest loc pentru cercetare, deoarece este total lipsit de poluare.

Mides, Tunisia

Acest canion cu peisaje surprinzătoare a fost ales pentru filmările peliculei „Pacientul englez” (1996). Aflat în partea de sud a Tunisiei, la șase kilometri de granița cu Algeria, canionul Mides este alcătuit din straturi de roci suprapuse, care au fost sculptate de-a lungul a milioane de ani de râul Oued. Suprafața totală a canionului este de 5.000 kilometri pătrați, iar relieful de aici este asemănător cu cel al Marelui Canion. Pe fundul văii, osemintele animalelor s-au sculptat în rocă. În trecut, în această regiune se afla și un sat, care a fost însă abandonat în anul 1969, când o ploaie de aproape trei săptămâni a inundat acest loc. Triburile barbare s-au adăpostit în acest canion de prădători. Turiștii care ajung aici pot găsi câteva buticuri cu suveniruri precum covoare berbere.

Foto: pixabay.com

Written By
More from Renate Daily

Sophia Loren, de la copilăria marcată de sărăcie la celebritate

Adevărată comoară naţională a Italiei, Sophia Loren şi-a pus amprenta asupra cinematografiei....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *