Podul lui Dumnezeu, un loc unic, plin de legende

Printre numeroasele locuri deosebite pe care România le are se numără şi Podul natural de la Ponoarele, judeţul Mehedinţi. Mai este cunoscut şi ca Podul lui Dumnezeu sau Podul Uriaşilor şi se remarcă prin unele aspecte interesante.

Podul de la Ponoarele este o arcadă naturală cu lungimea de 30 de metri, lăţimea de 13 metri şi înălţimea de 22 de metri. S-a format în urma prăbuşirii tavanului unei peşteri cu lungimea de 633 metri, Peştera Pod, care se află în apropiere şi care are intrarea tot sub forma unei arcade. Structura etajată actuală este formată din blocuri de calcar suprapuse, care au fost erodate de-a lungul timpului.   

Podul lui Dumnezeu. Foto: Wikipedia

Podul lui Dumnezeu este singurul pasaj natural rutier (inclusiv de mare tonaj) funcţional din ţară, fiind traversat de şoseaua Baia de Aramă – Drobeta Turnu-Severin.

Acest pod din centrul localităţii mehedinţene Ponoarele se prezintă ca o uriaşă arcadă de piatră şi poate fi admirat mai bine din Crovul Peşterii, de unde se dezvăluie deschiderea spre Valea Pragului.

Ce legende îl înconjoară

Există câteva legende locale despre acest obiectiv interesant. După cum îi spune şi numele, se crede că a fost construit de Dumnezeu. Potrivit legendei, lui Dumnezeu i-a fost milă că oamenii din Ponoarele nu puteau trece Valea Pragului şi l-a alungat pe Diavol, care se adăpostea în peştera de la Pod. După ce Necuratul a fugit, tavanul peşterii s-a prăbuşit, iar Dumnezeu a făcut podul pentru oameni. Diavolul a ieşit la Zătonul Mare şi şi-a înfipt ghearele în stâncile din Dealul Peşterii. Acolo s-a aşezat pe o piatră care-i poartă numele (Stânca Dracului).

Foto: Wikipedia

Potrivit altei legende, Sf. Nicodim căuta o cascadă care i-a apărut în vis şi deasupra căreia dorea să îşi construiască o mănăstire. El a ajuns la Ponoare, însă aici a fost acuzat de furt şi alungat de săteni. Pentru a putea scăpa, Dumnezeu i-ar fi construit un pod care să îi uşureze trecerea.

Se mai spune că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec podul care îi poartă numele. Se pare că nu ar fi existat niciodată un accident grav în rândul celor care l-au traversat.

Written By
More from Renate Daily

De ce este sănătos să mănânci ceapă roşie

Ingredient principal în multe mâncăruri, ceapa se numără printre cele mai apreciate...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *