Geamăna, satul din Apuseni înghiţit de deşeurile toxice

Despre Geamăna se spune că este „satul scufundat”, iar imaginea dezolantă a acestei foste localităţi a devenit o tristă atracţie turistică. Doar turla bisericii mai aminteşte de un loc sacrificat de comunişti pentru a exploata mina de cupru de la Roşia Poieni.

Înainte de producerea dezastrului ecologic de la Geamăna, în sat trăiau în jur de 1.000 de oameni.

Povestea poluării satului Geamăna din județul Alba a început în 1977, când autorităţile regimului Ceauşescu au decis exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, cel mai mare zăcământ diseminat de cupru din ţara noastră.

Foto: Zmescience/Amazing Places on Earth

La începutul anilor 1980, peste 300 de familii din Geamăna au fost expropriate, pentru a se depozita aici deşeurile toxice. Oamenii, cărora li s-a spus că se vor îmbogăţi, au fost mutaţi la zeci de kilometri distanţă.

@Zmescience

În 1986, în acest sat a început deversarea sterilului, termen folosit în minerit pentru resturile rezultate în urma procesului de extragere a materialelor utile, în acest caz fiind vorba de cupru. Geamăna a devenit un loc acoperit cu o zonă de noroi, unde ţevile au degajat substanţe toxice, şi cu una de apă roşie.

Turla bisericii aduce aminte de satul care a fost cândva

Satul Geamăna a fost înghiţit de steril şi mâl, iar ceea ce a mai rămas este un peisaj care are culori desprinse parcă dintr-o pictură suprarealistă.

Apa care se scurge din deal este, la rândul ei, roşiatică, ceea ce arată că totul este toxic aici. Doar turla bisericii şi câteva case altădată pe un deal mai amintesc că aici a fost o localitate.

Turla bisericii din Geamăna. Foto: Unsplash

Unii oameni s-au ambiţionat totuşi să rămână aici, în ciuda dezastrului ecologic şi a faptului că lipsesc şcoala şi un medic, potrivit atlasobscura.com.

Ultimii locuitori care au ales să trăiască în Geamăna sunt şi martorii dispariţiei acestui sat. „Prima dată, am venit aici să lucrez ca poștaș. Dar după ce s-a întâmplat asta, mi-am dat seama că nimeni de aici nu mai are nevoie de poștaș”, a declarat Cornel Pop, localnic, citat de zmescience.com.

Oamenii vin aici să vadă dezastrul de la Geamăna, care a devenit un adevărat obiectiv turistic, unul dezolant însă.

@drenate

Foto principal: Imgur

Written By
More from Renate Daily

Actori omagiaţi pe Aleea celebrităţilor din Bucureşti

După modelul Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, şi România are...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *