Legendele statuii copilului aplecat de pe Biserica Neagră din Braşov

Adevărat simbol al oraşului Braşov, Biserica Neagră este o construcţie reprezentativă pentru stilul gotic din ţara noastră. Ridicată între secolele XIV-XV, când oraşul se afla într-o perioadă de dezvoltare economică şi culturală, Biserica Neagră a cunoscut, de-a lungul timpului, mai multe perioade nefaste pricinuite de incendii şi cutremure.

Cea mai mare biserică gotică din ţara noastră, Biserica Neagră a fost construită de comunitatea germană (saxonă) de religie romano-catolică. Este cel mai mare lăcaş de cult din România care aparţine luteranilor. A fost ridicată pe locul unei mănăstiri romanice, între anii 1383 (când Braşovul se afla într-o perioadă de dezvoltare economică şi culturală) şi 1477 (când a primit hramul Sfintei Maria); are înălţimea de 38 de metri şi lungimea de 89 de metri.

De-a lungul timpului, Biserica Neagră a cunoscut diferite perioade de restaurări, cum este cea din 1981 – 1999, când s-a recondiţionat interiorul.

Altarul bisericii, care are înălţimea de 17 metri, a fost realizat în 1866, în spiritul epocii romantice germane. Pictura centrală îl înfăţişează pe Iisus predicând.

Interiorul Bisericii Negre. Foto: Wikipedia

Se remarcă orga mare, care a fost realizată de meșterul berlinez Carl August Buchholz. Aceasta a fost montată între 1836 şi 1839. Este cea mai mare orgă mecanică din România – are 3993 de tuburi, 4 claviaturi cu câte 56 de taste și un pedalier cu 27 de taste și 63 de registre sonore.

Misterul statuii copilului  

Un lucru poate mai puţin ştiut este cel care are legătură cu statuia copilului aplecat de pe cornişa Bisericii Negre. Nu se ştie cine a construit-o şi de ce, dar există câteva versiuni.

Potrivit unei legende, statuia îl reprezintă pe un ucenic care a fost omorât din invidie de meşterul cu care lucra, acesta din urmă temându-se că îl va întrece în talent şi pricepere şi îi va lua locul. Însă, după fapta sa, meşterul ar fi aflat că ucenicul îl admira, de fapt. Cuprins de remuşcări, meşterul ar fi ridicat o statuie în memoria acestuia. Se spune că meşterul şi-ar fi recunoscut fapta şi a fost condamnat la moarte.

O altă legendă spune că ar fi fost vorba despre un accident. Mai exact, băiatul unuia dintre meşterii care lucrau la biserică a căzut chiar sub privirile sale. Îndurerat, părintele său ar fi ridicat statuia copilului de pe Biserica Neagră, aşa cum l-ar fi văzut ultima dată în viaţă.

Citeşte şi: Care sunt cele mai frumoase clădiri din lume în funcţie de „numărul de aur”. În top se află şi o clădire din România

Foto: Foto: Pixabay, Wikipedia, brasov.net.

Written By
More from Renate Daily

Elvis Presley şi femeile din viaţa lui

Numit Regele Rock ʼnʼ Roll-ului, Elvis Presley a fost adulat şi dorit...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *