Cum îţi dai seama că eşti manipulat. Cele 10 principii ale manipulării maselor

Tehnică destul de veche, manipularea este din ce în ce mai prezentă în vremurile noastre, în viața socială, în reclamele publicitare, în politică, dar și în relațiile interumane. Ce este manipularea și care sunt metodele ei de acțiune?

În calitate de ființe sociale, fiecare dintre noi respectăm un set de reguli. Reguli care țin de colaborare, de reciprocitate (trebuie să știm să oferim și să primim), de empatie, de încredere și de multe alte aspecte pe care aproape că le aplicăm automat în viața de zi cu zi. În acest context, un manipulator poate fi definit ca acea persoană care folosește acest set de reguli de viață socială pentru a obține avantaje personale sau pentru a-și exercita pur și simplu controlul asupra celorlalți. Astfel, în loc să respecte, de exemplu, regula colaborării, manipulatorul va încerca să „seducă” o altă persoană care să facă lucrurile pe care, în mod normal, ar trebui să le facă el, fără să îi întoarcă acest favor. De asemenea, în loc să fie atent la sentimentele celorlalți (empatie), el va acționa astfel încât să joace regula empatiei în sens unic („dacă nu îmi dai ceea ce doresc, mă vei face să sufăr”). Cu alte cuvinte, cel sau cei pe care vrea să îi controleze nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de a obține beneficii sau avantaje personale. De pildă, atunci când un manipulator face un compliment, nu îl face pentru plăcerea celuilalt, ci cu gândul că va obține ceva în schimb. Pe aceste principii se bazează și metodele la care recurg escrocii sau psihopații, care efectiv jonglează cu normele sociale de reciprocitate, confidență și colaborare. Principalele elemente ale manipulării sunt inițiatorul sau beneficiarul, publicul țintă și scopul urmărit.

Suntem toți manipulatori la scară mai mică sau mai mare

La un moment dat sau mai multe în viață, toți ajungem să manipulăm. Însă respectând anumite limite! Este vorba, în acest caz, de unele aspecte „normale” în relațiile umane. Vorbim despre manipulare atunci când personalitatea unui individ sau a mai multora este condusă de relații sociale bine dirijate. Este adevărat că unele persoane, cum sunt cele care dețin unele funcții importante, sunt mai susceptibile de a le manipula pe celelalte. 

Există manipulare conștientă (ca în cazul politicienilor) sau inconștientă (o persoană aflată în dificultate, care atrage atenția asupra sa, fără să își dorească acest lucru).

Cele 10 principii ale manipulării formulate de Noam Chomsky

Tehnicile de manipulare în masă se referă la ansamblul de principii de influențare care permit dirijarea opiniei publice în scopuri politice, economice sau strategice. Lingvistul Noam Chomsky a formulat zece principii ale tehnicilor de manipulare în masă:

1 – distragerea atenției de la problemele reale și orientarea către alte subiecte, care au însă un impact mare;

2 – crearea unor probleme grave, care să antreneze opinia publică;

3 – aplicarea treptată a măsurilor dure;

4 – obținerea acordului maselor pentru măsuri dure pe viitor (cu scopul de a face publicul să accepte măsuri nepopulare, dar „necesare”);

5 – atribuirea unei gândiri infantile publicului (folosită mai ales de reclamele publicitare, care ajung să îl trateze pe spectator ca pe un copil cu handicap mintal);

6 – apelul permanent la emoții;

7 – menținerea publicului în ignoranță;

8 – încurajarea publicului să se complacă în mediocritate;

9 – înlocuirea sentimentului de revoltă cu cel al vinovăției (inducerea credinței că oamenii sunt ei înșiși vinovați de propria nefericire);

10 – recurgerea la toate strategiile pentru a profita de punctele slabe ale publicului.

Cum recunoaștem un manipulator

În linii mari, ne putem da seama că avem de-a face în viața de zi cu zi cu un manipulator atunci când acesta ne-a luat mult (din energie, emoții etc.) fără să ne aducă nimic în schimb. Lucrurile devin evidente atunci când avem convingerea că am fost folosiți de cineva (de pildă, pentru ca acesta să fie avansat profesional).

Recunoaștem ușor un manipulator după modul în care știe să se joace cu punctele sensibile ale unei persoane și după ușurința cu care apasă pe butonul corect. În multe cazuri, manipulatorul poate seduce mai repede o persoană care se culpabilizează ușor. Și cei foarte sinceri și care pun accent pe încredere pot cădea destul de repede în capcana manipulatorului, deoarece acesta știe să facă apel la un discurs în care va pune accent pe valorile umane, pe prietenie și pe confidența absolută.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de personalități în acest sens este cea a manipulatorului narcisist. Acesta folosește o următoarea tehnică: la începutul relației manifestă o aparentă simpatie, după care afișează puncte comune cu cele ale interlocutorului, precum și o falsă atitudine înțelegătoare și protectoare. Toate acestea vor fi folosite în doze bine stabilite pentru a-și atinge scopurile.

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Cum să-ţi găseşti echilibrul într-o lume plină de haos şi incertitudini

Toţi avem perioade de îngrijorări din motive personale sau profesionale. Nu poţi...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *