Turnuri cu ceas din România

După ce, în 1286, a apărut primul ceas mecanic cu roți, modelul a fost preluat în întreaga Europă. Și țara noastră se mândrește cu numeroase turnuri cu ceas, unul dintre cele mai cunoscute fiind cel de la Sighișoara. Dacă, inițial, aveau o funcționalitate practică, turnurile cu ceas au devenit adevărate obiective turistice.

Turnul de la Cisnădie

Cel mai vechi turn cu ceas din ţara noastră este cel de la Cisnădie, care datează din 1425 și care a fost adus, cel mai probabil, din Germania.

Turnul, care este amplasat în biserica fortificată, are înălțimea de 59 de metri. De-a lungul timpului i s-au adus unele modificări și îmbunătățiri. De exemplu, în 1795, i s-a montat un paratrăsnet adus de la Viena. Astfel, Cisnădie devenea primul oraș din sud-estul Europei care avea paratrăznet. Această măsură a fost luată din cauză că biserica a fost lovită adesea de trăsnete și a ars, necesitând reparații.

Turnul din Sighișoara

Cetate cu farmec medieval, Sighișoara este renumită pentru turnul său cu ceas. Simbol turistic al Transilvaniei, turnul de aici a fost construit în secolul al XIV-lea, cu scopul de a apăra poarta principală a orașului. Ceasul aflat în turnul de 64 de metri a fost realizat în Elveția, fiind atestat în 1648. Cadranele din exterior ale ceasului au un diametru de 2,40 metri. În prezent, are un mecanism modern, realizat în 1964, după ce, în 1906, i s-a adăugat un dispozitiv realizat tot în Elveția.

Ceasornicarul Johann Kirchel a atașat, în 1648, mecanismul orologiului, la care s-au adăugat figurinele sculptate în lemn și pictate. Cele care dau spre Orașul de Jos redau zeilele săptămânii, cărora le corespund diverse zeități: Diana (luni), Marte (marți), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sâmbătă), iar Soarele corespunde zilei de duminică. În 1676, figurinele au fost distruse, fiind apoi refăcute. Turiștii pot admira și statuetele de aproape un meteru înălțime, care au fost sculptate în lemn de tei. Turnul cu ceas găzduiește în prezent Muzeul de Istorie al Sighișoarei, după ce, de-a lungul timpului, aici au avut sediul diverse instituții ale administrației publice.

Turnul Ceasornicului din Giurgiu

Emblemă a orașului Giurgiu, Turnul Ceasornicului (cunoscut și ca Turnul Orologiului) a fost construit în secolul al XVIII-lea, aparținând inițial fortificațiilor otomane. Este un adevărat simbol al orașului, supraviețuind tuturor războaielor în care a fost implicat. Are înălțimea de 22 de metri, fiind, până la construcția blocului „Eva”, în anii 60, cea mai înaltă clădire din oraș. Turnul a fost ridicat de garnizoana Imperiului Otoman, folosindu-se planul unui inginer european, scopul principal fiind observațiile militare.

În timpul Primului Război Mondial, Turnul Ceasornicului a fost afectat de un incendiu care a cuprins orașul. Mai exact, a fost atinsă partea superioară a turnului. La renovările din 2005, a fost schimbat și ceasul original, care, în prezent, se află la Muzeul Județean de Istorie „Teohari Antonescu” din localitate. În 2008 au fost încheiate lucrările de reabilitare și de consolidare a zonei, având loc și o inaugurare simbolică. Din 1905 și până în 1916, aici a existat o berărie, care a dispărut după ce a fost distrus acoperișul turnului. Turnuri asemănătoare cu cel de la Giurgiu au existat și în Bulgaria sau în Albania, însă au fost demolate după ce aceste țări și-au câștigat independența, pentru a elimina orice urmă a stăpânirii otomane.

Turnul Sfatului

Orologiul din Piața Mare, Sibiu, are o istorie străveche. Mecanismul a fost realizat în 1494, de o firmă elvețiană. Ceasul se află la penultimul etaj din Turnul Sfatului, loc care, de-a lungul timpului, a avut rol administrativ, cultural și militar.

Turnul a fost construit între 1224 și 1241 și a mai avut și alte funcționalități: depozit de cereale, închisoare, foișor de foc și muzeu. Ceasul a fost adăugat clădirii după reconstruirea și înălțarea suplimentară a turnului, după 1586. Cel care are grijă și întreține mecanismul orologiului este ceasornicarul Andrei Albert.

Ceasul Bisericii Negre din Brașov

Obiectivul religios central al orașului Brașov este Biserica Neagră, care este și un important lăcaș în stil gotic. Primul ceas de pe turnul acestei biserici a fost montat în jurul anului 1500, fiind adăugat în 1514, același an când s-au montat și clopotele. Cel mai recent ceas a fost adăugat în 1858, fiind realizat de Johann Michael Mannhardt, celebru producător de orologii din München.

Alte turnuri cu ceas sunt cel din Bistrița, cel din Saschiz și cel din Sebeș.

Citeşte şi: Cimitirul Vesel din Săpânţa. Ce mesaje amuzante apar pe cruci

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Remediile de top ale toamnei

Lunile de toamnă sunt ocazia potrivită pentru a recolta câteva dintre cele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *