Birgi, Turcia, unul dintre cele mai bune sate turistice

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) a inclus Birgi în rândul „Celor mai bune sate turistice din 2022” mulțumită arhitecturii unice a caselor și a celor aproximativ cinci mii de ani de istorie

În clasamentul UNWTO apar și satele Tarakli din Sakarya și Mustafapașa din Nevșehir

Topul realizat în 2022 de Organizația Mondială a Turismului cuprinde 32 de destinații rurale din întreaga lume, provenind din 18 țări diferite. Mulțumită inovării, durabilității, arhitecturii și valorii sale culturale, Birgi este unul din cele trei sate turcești ce și-au găsit un loc în acest clasament global.

Titlul de „Cel mai bun sat turistic” este oferit dacă localitatea întrunește o serie de atribute, cum ar fi promovarea valorilor și produselor locale, gradul crescut de creștere a afacerilor din zonă, nivelul de confort oferit vizitatorilor, dar și standardele de dezvoltare a turismului în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă promovate de ONU.

Birgi, sat valoros din punct de vedere cultural şi nu numai

Localizat în regiunea Mării Egee din vestul Turciei, satul are străzi pietruite pe marginea cărora se găsesc case tradiționale turcești care datează încă din secolul al XII-lea.

Birgi este amplasat la 7 km de orașul Odemiș din provincia Izmir. Acesta atrage turiști din zonă, dar și străini, mulțumită proximității sale față de situl istoric Efes, precum și de localitatea Șirince, renumită pentru comercializarea vinurilor din fructe, dar și de stațiunile Ceșme, Alacati și Seferihisar.

Așezările istorice din Birgi au fost construite în anul 3.000 î.Hr., fiind conduse de-a lungul timpului de frigieni, lidieni și perși. În trecut, Birgi făcea parte din regatul Pergamon al Imperiul Roman, fiind și capitala Principatului Aydinogullari în perioada Principatelor Anatoliei. În 1426, Birgi a intrat sub stăpânire otomană și a continuat să fie un centru administrativ și cultural până în secolul al XVII-lea.

Ce se poate vizita

Birgi este un sat care seamănă cu un muzeu în aer liber, oferind turiștilor acces la numeroase structuri istorice, inclusiv morminte, moschei, fântâni, băi și biblioteci, multe dintre acestea fiind construite încă de pe vremea Principatelor Anatoliei și a Imperiului Otoman.

Moscheea Ulu (Aydinoglu Mehmet Bey Moscheea) este printre cele mai frumoase exemple arhitecturale ale secolului al XVIII-lea. Conacul Cakiraga, Mormântul Imam Birgivi, Conacul Sandikoglu, Moscheea Dervișaga și Mormântul Ummu Sultan Șah sunt, de asemenea, alte locuri ce nu trebuie ratate.

Satul este cunoscut și pentru peisajele naturale și cultura gastronmică deosebită. În cafenelele autentice de pe străzile sale, turiști pot interacționa cu localnicii, care sunt mereu dornici să dialogheze și să spună povestea localității lor.

Delicii gastronomice care trebuie încercate

Mulțumită proximității față de mare, Birgi oferă tuturor vizitatorilor săi preparate bazate în principal pe pește, fructe de mare, ierburi marine și ulei de măsline de cea mai bună calitate.

Supa „kastirme” din pui și ierburi meditaraneene, keșkek – tocana din orez și carne, ciorba de linte și inflorescențele de dovlecel umplute sunt delicatesele ce pot fi degustate într-un sejur în Birgi. În plus, sunt recomandate și mâncărurile făcute în cuptoarele tradiționale de piatră din sat, preparatele din cartofi, deserturile din dude sau halvaua.

Birgi a fost declarat drept „zonă protejată” în 1996, iar din 2012 se află și pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Citeşte şi: Roxelana, adorata lui Suleiman Magnificul

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Templele uimitoare ale lumii

Pentru mulţi oameni din înteaga lume, templele sunt locuri sacre și venerate....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *