Hillier, minunatul lac roz din Australia

Natura ne oferă peisaje fascinante, desprinse parcă dintr-o lume ireală. Unul dintre acestea este oferit de lacul Hillier din Australia, care impresionează prin culoarea neobişnuită, un roz interesant.

De obicei, lacurile ne surprind prin nuanţe de turcoaz sau albăstrui. Dar, în lume există şi câteva lacuri roz. Unul dintre cele mai cunoscute dintre ele se află în Australia şi se numeşte Hillier. Are lungimea de 600 de metri şi se află în mijlocul unei păduri de eucalipt.

Apele lacului Hillier sunt foarte sărate. Foto: Wikipedia

Lacul Hillier a fost menţionat prima dată la începutul secolului al XIX-lea în lucrările exploratorului Matthew Flinders, cartograf şi navigator renumit al timpurilor sale.

O caracteristică interesantă a lacului, în afară de culoarea lui, este nivelul crescut de salinitate. Potrivit experţilor, la un litru de apă s-ar afla 340 de grame de sare.

Cum se explică nuanţele roz?

De la descoperirea lui (1802), lacul nu şi-a pierdut din intensitatea culorii. Este bine de ştiut că nuanţa roz nu se pierde chiar dacă apa din lac este pusă, de exemplu, într-un pahar.

Foto: Wikipedia

Există diverse teorii care explică nuanţa lacului. Se crede că această culoare neobişnuită pentru o apă ar proveni din străfundul lacului, dar nu există suficiente dovezi în acest sens. Ideea unanim acceptată este că nuanţa roz ar proveni de la o algă prezentă în mlaştinile de aici, Dunaliela Salina, şi de la bacteriile care se dezvoltă în mediul sărat. Una dintre aceste bacterii (Salinibacter ruber) ar fi responsabilă pentru peste 30% din culoarea roz.

Indiferent care este motivul real al nuanţei, lacul Hillier este o importantă atracţie turistică, numeroşi oameni venind să vadă această minune a naturii.

Vezi şi: Frumuseţi naturale din Australia. Unele par desprinse dintr-o altă lume

Foto: Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Unde se află inima Reginei Maria

Deşi în prezent este un obicei care nu se mai practică, în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *