Oraşe care se scufundă

În condiţiile în care temperaturile globale şi nivelul apelor mării sunt în creştere de la an la an, oraşele de coastă au cel mai mult de suferit. Dincolo de furtuni şi inundaţii sau alte dezastre naturale, aceste oraşe se scufundă anual cu câţiva centimetri, astfel încât în viitorul apropiat sau îndepărtat riscă să fie acoperite de ape.

Dacă temperaturile vor creşte cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – limita de temperatură ideală stabilită prin Acordul de la Paris – nivelul mării va creşte cu peste 40 de centimetri până în anul 2100. Acest lucru ar fi devastator pentru oraşele de coastă ale lumii, care sunt deja afectate de furtuni sau uragane. Iată care sunt oraşele aflate în pericol de a fi acoperite de ape în viitor!

Jakarta

Capitala Indoneziei, Jakarta, oraş cu 10 milioane de locuitori, are cel mai mare risc de a se scufunda în următoarele decenii. Potrivit mai multor experţi, metropola s-ar putea scufunda în întregime până în anul 2050. Jakarta de Nord s-a acoperit cu ape cu 2,5 centimetri în 10 ani, ritmul de scufundare fiind, în medie, de 1-15 centimetri pe an. În unele zone, până la 25 de centimetri din case se află în permanenţă sub ape. Străbătut de 13 râuri, oraşul este situat pe un sol mlăştinos, jumătate din metropolă aflându-se sub nivelul mării. Principalele cauze care accelerează ritmul de scufundare sunt extragerea apelor subterane, care sunt folosite ca apă potabilă sau pentru scăldat. La acestea se adaugă încălzirea globală şi furtunile, care nu existau în urmă cu 20-30 de ani.

Un alt motiv care contribuie la scufundarea oraşului este greutatea mare a clădirilor. Recent, autorităţile indoneziene au anunţat că intenţionează să mute capitala de la Jakarta, unul dintre motive fiind scufundarea oraşului.

Bangkok

O altă metropolă aflată la risc de a se scufunda este Bangkok, megalopolis cu peste 10 milioane de locuitori. Până în 2030, oraşul ar putea fi acoperit parţial de ape. Construit pe terenuri mlăştinoase, la 1,5 metri deasupra nivelului mării, oraşul este afectat de creşterea nivelului apelor, de eroziunea regiunilor de coastă şi de urbanizarea accelerată. În prezent, oraşul se scufundă cu aproape doi centimetri pe an.

În 2011, când Bangkok a fost afectat de inundaţii, peste o cincime din oraş a fost acoperit cu apă. Cele mai expuse au fost zonele periferice, cartierul de afaceri fiind salvat cu ajutorul unor diguri construite în grabă. Potrivit previziunilor Băncii Mondiale, până în 2030, aproape 40% din oraş ar putea fi scufundat.

Londra

În timpul ultimei Epoci de Gheaţă, gheţarii „apăsau” terenul Scoţiei, ceea ce a dus la ridicarea suprafeţelor de teren din sudul Marii Britanii. Acum, odată cu topirea gheţarilor, pământul scoţian s-a ridicat cu aproximativ 1 milimetru pe an, în vreme ce sudul Angliei, inclusiv Londra, se scufundă încet. În plus, Londra a fost şi este afectată de inundaţii, în faţa cărora autorităţile britanice au construit Bariera Tamisei.

În 1984, când această stavilă a fost inaugurată, se estima că va fi folosită de trei ori pe an, însă în prezent este utilizată de şase-şapte ori pe an. Potrivit specialiştilor, până în 2080, nivelul mării ar putea creşte cu 86 de centimetri. În plus, Londra este afectată şi de creşterea temperaturilor. 

Houston

Oraşul Houston din Texas este, la rândul lui, în pericol de scufundare. În acest caz, implicată este, în principal, extracţia apelor subterane necesare populaţiei. Problema este accentuată de exploatarea petrolului, de creşterea nivelului mării şi oceanelor, care vulnerabilizează oraşul faţă de inundaţii şi surpare.

Houston este aşezat pe bancuri de nisip prin care trec prin râuri subterane care au ca punct de vărsare Golful Mexic. Cantităţile importante de apă extrasă pentru nevoile populaţiei afectează fundaţia din ce în ce mai slăbită a oraşului. Unele părţi din Houston se scufundă cu aproape cinci centimetri pe an. Cu cât se scufundă mai mult, cu atât oraşul este vulnerabil în faţa dezastrelor produse de uraganul Harvey , cel mai puternic din ultimii ani.

Citeşte şi: Caprele care se caţără în copaci. Unde şi de ce apare acest fenomen

Foto: Pixabay

Written By
More from Renate Daily

Maria Antoaneta, regina exceselor. Scandalurile în care a fost implicată

Regină a Franței, Maria Antoaneta este una dintre figurile istorice cunoscute în...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *