Nichita Stănescu și complicata sa relație cu alcoolul

Valorosul poet este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori români. Sănătatea poetului Nichita Stănescu a avut mult de suferit din cauza dependenţei sale de alcool, mai exact de votcă, pe care o consuma zilnic în cantităţi importante.

Poet, eseist şi scriitor, Nichita Stănescu (1933 – 1983) s-a remarcat prin profunzimea şi intensitatea remarcabilă, prin inovaţia lingvistică şi poetică. Încă de la primul său volum de poezii, „Sensul iubirii” (1960), a primit critici pozitive. Talentul său literar avea să fie confirmat de următoarele sale volume de poezii, pentru care a fost considerat de Ştefan Augustin Doinaş „cel mai important poet român de după cel de-al Doilea Război Mondial”.

Alcoolul îi producea un fel de eferverscenţă intelectuală

Nichita Stănescu a fost dependent de alcool şi se spune că obişnuia să consume doi litri de votcă pe zi sau chiar mai mult. „În vara lui 1977, atunci când m-am împrietenit cât de cât cu Nichita, acesta era deja dependent de alcool. Mai bine zis de votcă. Cu toate că bea foarte mult, peste două sticle de votcă pe zi, Nichita nu era aproape niciodată beat. Alcoolul îi producea o stare de efervescenţă intelectuală vecină cu geniul“, relata despre el prozatorul Ştefan Agopian.

image description

Acest abuz avea să îşi pună amprenta asupra sănătăţii sale: Nichita avea ciroză hepatică. De aceea, ultima lui soţie, Dora, i-a convins pe prietenii poetului să facă un fel de „conjuraţie antialcool”. Musafirii care intrau în casa lui erau percheziţionaţi de Dora, deşi Nichita reuşea să îşi fenteze soţia, ascunzându-şi sticlele în cele mai neaşteptate locuri.

Se pare că inclusiv Elena Ceauşescu a fost preocupată de starea sănătăţii lui Nichita Stănescu şi chiar i-ar fi trimis doctorul acasă, pentru a-l consulta şi interna. Chiar Eugeniu Proca, ministrul Sănătăţii pe atunci, ar fi primit sarcina de a-l consulta pe poet. Nichita Stănescu ar fi fost internat la Mangalia Nord şi ar fi primit tratamentele moderne pe atunci pentru refacerea ficatului.

Poetul a continuat însă să bea alcool, însă mai rar şi mai puţin. În 1981, crizele sale hepatice s-au înrăutăţit, fiind internat la Spitalul Fundeni. Poetul avea să se stingă din viaţă în noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983.

Cauza oficială a decesului a fost stop cardio-respirator, însă la autopsie s-a descoperit că ficatul său aproape că nu mai exista.

Nichita Stănescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Desigur că patima sa pentru alcool nu a umbrit niciodată talentul său literar, Nichita fiind şi astăzi unul dintre cei mai iubiţi poeţi români.

@drenate. Foto: life.ro

Written By
More from Renate Daily

Maria Rosetti, englezoaica simbol al Revoluţiei române de la 1848

Maria Rosetti, al cărei nume real este Mary Grant, a susţinut aspiraţiile...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *