Caprele care se caţără în copaci. Unde şi de ce apare acest fenomen

Imaginea cu capre care se caţără în copaci pare desprinsă din filme, dar este una cât se poate de reală.

Caprele sunt bune căţărătoare, dar prezenţa lor în copaci este cât se poate de neobişnuită. Totuşi, acest lucru este posibil în Maroc. Animalele adoptă acest comportament neobişnuit pentru a-şi procura hrana.

Mai exact, caprele sunt atrase de fructele arborelui de argan, care se coc în luna iunie. Caprele consumă partea cărnoasă a fructului de argan, care acoperă miezul. În acest miez se află una sau două seminţe, din care se extrage uleiul de argan, valorificat pentru beneficiile sale.

Cu toate că arborii sunt ţepoşi, caprele s-au adaptat. Mai mult, reuşesc să îşi menţină echilibrul pe crengile copacilor.

Esenţiale pentru menţinerea ecosistemelor

Specia de capră din Maroc care se caţără în copaci ajută la menţinerea vegetaţiei în zona aridă, se arată într-o cercetare publicată în Frontiers in Ecology and the Environment.

Între argan şi capră s-a creat o relaţie de simbioză. Astfel, după ce mănâncă fructul moale, caprele scuipă sau varsă seminţele acestuia, ceea ce ajută la înmulţirea plantei. Specialiştii au observat că 71% dintre seminţele de la sol regurgitate de capre erau încă întregi, având potenţial de germinare.

Foto: Unsplash

Citeşte şi: Locuri emblematice din Rusia

Written By
More from Renate Daily

Cea mai mare monedă de aur din lume

Aurul este valorificat din timpuri străvechi pentru numeroasele lui calități. Considerat metal...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *