Actori celebri distruşi de consumul excesiv de alcool

Viciul alcoolului a făcut şi face multe victime, indiferent de statutul persoanelor afectate. Această patimă a atins şi nume celebre de la Hollywood, a distrus carierele unor artiști îndrăgiți sau le-a cauzat boli fatale.

Humphrey Bogart

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori americani, Humphrey Bogart a impresionat publicul cu rolurile din celebrele filme „Casablanca”, „Șoimul maltez”, „Comoara din Sierra Madre” sau „Regina africană”. Dincolo de succesul pe plan profesional, viața sa personală a fost marcată de patima alcoolismului. Așa cum mărturisea un apropiat de-al său, după ora 23.30, când consuma alcool, Bogart devenea un alt om: era mai încăpățânat și chiar mai abuziv. Această patimă a alcoolului ajunsese să îi afecteze și munca, astfel încât actorul obișnuia să vină frecvent la filmări în stare de ebrietate sau mahmur.

Situația s-a înrăutățit după ce alcoolul începuse să își pună din ce în ce mai mult amprenta asupra carierei sale. Se spune că în timpul turnării peliculei „Frăția Saharei” (1943), Bogart nu ieșea din vestiar până ce soția sa din acea perioadă, Mayo Methot, nu îi aducea o sticlă cu martini. Toți știau de caracterul său dificil cauzat de alcoolism, astfel încât a ajuns să aibă interdicție în diverse baruri sau cluburi. Consumul de alcool, precum și fumatul, i-au cauzat, se pare, cancerul esofagian, cu care a fost diagnosticat în 1956. Un an mai târziu, actorul a murit.

Errol Flynn

Actor de origine australiană, Errol Flynn a devenit celebru cu roluri precum Robin Hood sau căpitanul Blood. Grație fizicului său plăcut, dar și a talentului și șarmului său, s-a remarcat imediat la Hollywood. A jucat în opt filme alături de Olivia de Havilland, de care se spune că s-ar fi îndrăgostit.

Obișnuit al petrecerilor mondene, Flynn a avut o viață pătimașă, în care consumul de alcool și aventurile cu diverse femei erau la ordinea zilei. Cu toate că a fost implicat în numeroase scandaluri, vedeta s-a bucurat de o uriaşă popularitate. În ultima parte a vieții, a exagerat cu consumul de alcool, viciu care i-a măcinat ficatul. Flynn a murit la vârsta de 50 de ani, din cauza unui infarct. De asemenea, actorul suferea și de ciroză, complicație cauzată și agravată de consumul excesiv de alcool.  

Richard Burton

Celebru pentru stilul său actoricesc și pentru relația de notorietate cu Elizabeth Taylor, Richard Burton a fost adesea asemănat cu Laurence Olivier. Dincolo de strălucirea sa de pe marele ecran, Richard Burton este și unul dintre marii consumatori de alcool de la Hollywood. Se spune că a început să bea încă de la vârsta de 12 ani. La fel ca în cazul altor alcoolici cunoscuți, Burton a avut de suferit și pe plan profesional din cauza viciului său. Se spune că în timpul filmărilor pentru „Război contra Klanului” (1974),  Burton abia se mai ținea pe picioare din cauza alcoolului, de aceea actorul apare în multe scene așezat pe scaun sau întins. Potrivit altei legende, în timpul filmărilor pentru „Cleopatra”, actorului îi tremura mâna din cauza mahmurelii, astfel încât nu putea să țină în mână nici măcar o ceașcă cu cafea. Medicii l-au avertizat că alcoolul îi va aduce sfârșitul dacă nu va renunța la acest viciu.

Burton a murit în 1984, în casa sa din Elveția, din cauza unei hemoragii cerebrale, la vârsta de 58 de ani. Pe lângă patima alcoolului, era și un fumător înrăit și se spune că fuma până la 100 de țigări pe zi. Actorul suferea și de ciroză din cauza alcoolului, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat în ultima parte a vieții, motiv pentru care avea greutăți inclusiv în ceea ce privește memorarea unor replici.

Citeşte şi: Elizabeth Taylor: un destin demn de Hollywood. Iubirile care i-au marcat viaţa

Peter O’Toole

Figură emblematică a Hollywood-ului, Peter O’Toole a avut opt nominalizări la premiile Oscar, rolul său emblematic fiind cel din „Lawrence al Arabiei”, care i-a adus recunoaștere internațională. Pe cât de apreciată a fost cariera sa, pe atât de dezastruoasă a fost viața personală. Alcoolic celebru, O’Toole a moștenit acest viciu de la tatăl său, agent de pariuri. A fost bun prieten de pahar cu Richard Burton.

„Nu-mi pare rău de niciun strop de alcool pe care l-am băut”, avea să declare O’Toole într-un interviu. Din cauza acestei notorietăți, actorul avea interdicție în unele baruri. A fost căsătorit 20 de ani cu actrița Sian Phillips, de care s-a despărțit din cauza patimei lui pentru alcool. Fosta sa soție avea să declare despre actor că „singura lui problemă era băutura”. A fost la un pas de moarte în anii 1970, fiind operat de urgență la stomac. Actorul a fost diagnosticat atunci cu cancer la stomac. După acest diagnostic, a fost nevoit să renunțe la băutură. Peter O’Toole a murit în 2013, la vârsta de 81 de ani.

Foto: Pixabay, Wikipedia

Written By
More from Renate Daily

Blestemul lui Tutankamon, realitate sau mit?

Invocare a „furiei” divine, blestemul a fost prezent încă din cele mai...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *